Zmaji poteptali vijolice

Na večnem derbiju se je pokazalo, zakaj se je Zlatko Zahovič tako bal te tekme in skušal pozornost pred njo preusmeriti drugam. Olimpija je namreč zlahka premagala Maribor s kar 4:1 in mu s tem nanesla enega najtežjih porazov v zadnjih letih.

Sam začetek tekme je popestril res lep dekor, ki so ga ustvarili navijači na tribunah, ki tokrat niso kot po navadi samevale, saj se je na njih zbralo več kot 8000 navijačev. V lepem številu so se zbrale tudi mariborske Viole, zagotovo je bilo opaziti, da se že bližajo septembrski izpitni roki, ko veliko študentov iz Štajerske začne naseljevati metropolo.
Od samega začetka tekme je Olimpija za nekatere presenetljivo »pritisnila« na gas in z zelo lepo igro uspela držati žogo v svojih nogah, hkrati pa si je priigrala tudi kar nekaj priložnosti. Gol Olimpije je kar nekaj časa visel v zraku, dokler ni Lovrečič z lepim strelom v 19. minuti popeljal Olimpijo v vodstvo ter poskrbel za navdušenje na tribunah. Vsekakor je bilo videti, da je ljubljanska publika lačna dobrega nogometa, ki ga tako redko lahko vidimo na domačih zelenicah. Takoj po zadetku so Mariborčani uspeli nekoliko umiriti igro, a v 29. minuti je Jovič poskrbel, da se je večina prisotnih na tekmi prijela za glavo, saj je s težkim strelom iz ogromne razdalje zadel vratnico. To pa Olimpije ni demotiviralo, ampak prav nasprotno, saj je čez 5 minut s pravo bombo Čadikovski povečal vodstvo Olimpije in dotolkel Mariborčane, ki so do konca polčasa delovali kot povprečna drugoligaška ekipa. Očitno se jim je emotivno praznenje z uvrstitvijo v Liga Evropo še kako poznalo. A to na njihovo žalost še ni bilo vse. Le 5 minut po drugem zadetku je kapetan Olimpije Radujko še tretjič zatresel mrežo Maribora in v tistem trenutku so se tudi navijači zelenih zmedeno spogledovali med seboj, saj verjetno nihče ni pričakoval takšnega nastopa Olimpije, ki je zagotovo odigrala svoj najboljši polčas na štadionu Stožice.
Kot je kazalo, Maribor ni več polagal veliko upov v čudežni preobrat, saj trener vijoličastih ob polčasu kljub obupni igri svojih varovancev ni naredil niti ene menjave. Je pa pričakovano Maribor zaigral nekoliko agresivneje in si priigral nekaj polpriložnosti, a je vratar domačih poskrbel, da Ibrahimi le ni uspel zabiti gola svojim bivšim delodajalcem. 15 minut pred koncem se je na odprti sceni osmešil še Goran Cvijanovič, ki je z nekaj metrov zgrešil okvir gola Olimpije. Le minuto kasneje pa je Tavares, ki je tekmo za nekatere presenetljivo začel na klopi, poskrbel, da Maribor ni doživel popolnega poloma in je z zadetkom morda v tistem trenutku še vlil žarek upanja za vijoličaste. Na srečo za Olimpijo so Maribor v njihovem naletu zaustavili lastni navijači, ki so trikrat zapored travnik okrasili z baklo, nato pa so se vsi udeleženci na štadionu lahko prepričali v nesposobnost policijskih enot, ki so kljub opozorilu, da bodo spraznili del tribune, na katerem so bili nastanjene Viole, nekaj minut le mirno opazovali, kako je sredi tribune gorelo več sedežev, hkrati pa kljub opozorilom nihče ni ukrepal, ko je na travnik priletela še četrta bakla.
 
Kmalu nihče več ni pozorno spremljal tekme, saj je bilo na tribunah bolj zanimivo. Kordon specialne enote je kmalu obkrožil domače navijače, na drugi strani pa so gasilci s pomočjo policije le pogasili požar na tribuni, a takoj zatem se je vnel pretep med Violami in policisti. 5 minut pred koncem srečanja je pozornost na igrišče le pritegnil četrti zadetek Olimpije, ki ga je z nekoliko sreče dosegel fenomenalni Dare Vršič, za katerega lahko samo upamo, da bo še naprej igral na naših zelenicah. Tudi policijske enote so v tistem času dobile ukaz, da izpraznejo del tribune, na katerem so se nahajale Viole, a so to tudi tokrat storili precej neodločno, zato je zadnja skupina mariborskih navijačev dejansko štadion zapustila še po sodniškem žvižgu. Vsekakor sramotno, saj je tudi navijačem jasno, da so očitno vse grožnje proti njim le strel v prazno. Jasno se jim je dalo vedeti, da lahko počnejo kar želijo kadar želijo in to so s pridom tudi izkoristili. Verjetno ni nepomembno niti to, da jih Zlatko Zahovič v tem početju očitno podpira, saj v izjavi po tekmi ni rekel niti besede proti tem »navijaškim izpadom«, pač pa se mu je veliko bolj nekulturno zdelo to, da je neka neznana oseba »fizično napadla« predsednika Maribora in je v tem zasledil veliko nestrpnost Ljubljane do Maribora. Zanimivo, da je poteza ene neznane osebe veliko bolj merodajna kot poteza nekaj sto pristašev Maribora, ki so objestno kurili stole na štadionu in napadali policijo.
Kakorkoli – derbi je za nami, videli smo presenetljivo dobro igro ene ekipe in presenetljivo slabo igro druge, videli smo tudi obračune na tribunah, nekaj lepih potez, nismo pa ostali prikrajšani niti za strupene puščice uradnih oseb z ene in druge strani. Standard.
 
Tekst: Damir Vidan
Foto: nkolimpija.comKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.