Zavarujte se pred odhodom v tujino

Z načrtovanjem počitnic je potrebno razmisliti tudi o zdravstvenem zavarovanju, saj se le tako lahko izognete plačilu dragih zdravstvenih storitev.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije – ZZZS je na podlagi evropske zakonodaje že leta 2004 pričel izdajati evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, s katero osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane v Sloveniji, uveljavljajo med začasnim bivanjem v drugih državah članicah EU in Evropskega gospodarskega prostora – EGP (Norveška, Islandija, Liechtenstein) ter Švici nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del državne zdravstvene mreže.

Prav tako lahko slovenski zavarovanci na podlagi meddržavnega dogovora evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja uporabljajo tudi na Hrvaškem in v Makedoniji, vendar le za uveljavljanje nujnih zdravstvenih storitev. S 1. julijem 2008 bo s posebno listino možno na račun ZZZS uveljavljati tudi zdravstvene storitve v BiH. V vseh ostalih državah pa morate sami poravnati plačilo zdravstvene storitve, ob prihodu domov pa pri ZZZS uveljavljati povračilo stroškov.

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki bo od 1. julija 2008 veljala 1 leto in ne zgolj 3 mesece kot prej, lahko uveljavljate zdravstvene storitve neposredno pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. Storitve pri zasebnih zdravnikih boste morali plačati in po vrnitvi v Slovenijo uveljavljati povračilo stroškov pri ZZZS, ki bodo v primeru, ko so bile zdravstvene storitve opravljeni v eni izmed držav EU, povrnjeni v celoti, v primeru držav Švica, EGP, Hrvaška, Makedonija in BiH pa v višini povprečne cene storitve v Sloveniji.

Osebe, ki so obvezno zdravstveno zavarovane v Sloveniji in imajo veljavno slovensko kartico zdravstvenega zavarovanja, lahko brezplačno naročijo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja elektronsko preko spletne strani http://www.zzzs.si , na samopostrežnih terminalih v zdravstvenih ustanovah ali neposredno na 10 območnih enotah in 45 izpostavah Zavoda.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.