Zares aktivni o študentskih bonih

V Klubu mladih Zares aktivni so se odzvali na nedavno podražitev študenskih bonov.

V veljavo je namreč stopil nov razpis Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve na področju študentske prehrane, ki bo v veljavi do konca leta 2010. Ponudniki študentske prehrane so imeli možnost spremembe ponudbe in tudi cene bonov. Najdražji bon po novem stane 4,47 evra, najnižja cena bona pa je 0,97 evra.
Ob tem se v klubu mladih sprašujejo, kako bo to vplivalo na materialni položaj študentov v obdobju finančne in gospodarske krize. "Kupna moč se vsak dan manjša, sedaj pa izgleda, da so na udaru še tiste maloštevilne ugodnosti, ki omogočajo študentom, da svoj čas dejansko posvetiju študiju in ne iskanju dodatnih zaposlitev za to, da si študij lahko financirajo," je povedala Nina Stankovič, predsednica Kluba mladih Zares aktivni.

"Glede na tržno gospodarstvo so nekateri ponudniki ocenili, da cene bonov za prehrano drastično podražijo. Povpraševanje regulira ponudbo, zato podpiramo močan odziv študentov na ravnanje nekaterih ponudnikov, to je bojkot vseh restavracij, ki so se odločile za občutno podražitev cene menijev. Nekateri ponudniki so ceno bonov povečali za več kot 60 odstotkov! Menimo, da bodo študentje s takim ravnanjem pokazali, da si želijo poštene in dostopne cene obrokov!"

Zares aktivni še poudarjajo da so za podražitev krivi izključno gostinci sami. Le-ti imajo vsake dve leti možnost prijave na razpis za subvencinirano prehrano, kjer podajo polne cene menijev, ki je lahko največ 7,00€, država pa za vsak obrok izbranim ponudnikom nameni 2,53€.

"V kolikor je torej pred 1 letom bon stal 2,47€, pomeni, da je država k temu dodala 2,53€ in je ponudnik za obrok dobil 5,00€, ki predstavljajo polno ceno menija, določeno ob sklenitvi subvencijske pogodbe. Če danes bon stane 4,00€, država pa k temu še vedno doda 2,53€, je cena obroka 6,53€. Od kje torej podražitev za 1,53€? Ponudnik je zvišal polno ceno menija in ker je višina subvencije ostala enaka, je delež, ki ga študent plača za kosilo, s tem višja za 1,53€," še dodaja Stankovičeva.
 
Zares aktivni so avtonomna mladinska organizacija stranke Zares – nova politika in temelji na načelu prostovoljnosti.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.