Zakaj je študentsko delo pomembno?

Študentsko delo je pomembno iz različnih vidikov. Najprej je seveda študentsko delo, tako kot vsako drugo delo, vir zaslužka. Ker so državne štipendije nizke, ker jih mnogi sploh nimajo in ker si tudi študent kdaj rad privošči kakšen priboljšek, je študentsko delo idealen način, kako malo ali tudi veliko zaslužiti.

Prek študentskih servisov se študentsko delo ponuja v različnih oblikah; od priložnostnih del, ki so zelo fleksibilna, do del, ki zajamejo skoraj poln delovnik. Priložnostna dela lahko opravljamo samo občasno po potrebi (na primer razne promocije, pomoč pri selitvah ipd.) ali pa samo v določenih dnevih v tednu (na primer strežba ob vikendih). Lahko pa so tudi takšne vrste, da jih opravljamo od doma takrat, ko pač imamo za to čas (na primer prevajanje).

Študentsko delo takšne vrste je primerno predvsem za študente nižjih letnikov, ki imajo še vedno mnogo obveznosti na fakulteti, in si ne morejo privoščiti odsotnosti od predavanj in vaj. Za višje letnike in absolvente pa je primerno tudi, da kot študentsko delo opravljajo delo, ki zahteva polen delavnik. Če si študent to lahko privošči, lahko tako v dopoldanskem času opravlja študentsko delo, ki je zelo podobno redni zaposlitvi, popoldan in zvečer pa mu vselej ostane nekaj časa za študijske obveznosti.

S študentskim delom se tako lahko služi različno. Urne postavke se gibljejo od 3 do 10 in več evrov na uro, odvisno od stopnje specializacije dela, njegove napornosti in seveda tudi delodajalca. Največji faktor pri zaslužku pa je čas, ki ga študent porabi za opravljanje dela. Seveda pa je pomembno, da ob urah porabljenih za redni ali dodatni zaslužek, študent ne zanemari študijskih obveznosti.

Poleg finančnih ugodnosti pa študentsko delo prinaša tudi druge prednosti. Študentsko delo je namreč pomemben inštitut za prehod med študijem in kasnejšo zaposlitvijo. Mnogokrat se namreč zgodi, da študent zaključi študij in je neposredno vržen na trg dela brez ene same delovne izkušnje. Čeprav je izurjen v svoji stroki, tako morebiti ne zna opravljati nekaterih osnovnih opravil, ki jih zahteva redna zaposlitev.

Doštudirani pravnik tako morda pozna vse zakone in rimsko pravo, nikoli v življenju pa še ni napisal preprostega dopisa. Študentsko delo je tako pomembno kot ta inštitut prehoda. Ko mora delodajalec zaposliti mladega človeka brez izkušenj, se namreč mnogokrat ustraši časa, ki ga bo porabil, da nekoga uvede v delovno prakso. Študentsko delo pa lahko igra to vlogo, da prek njega delodajalec z nižjimi stroški najprej uvede študenta v delovno okolje ter preveri, če je dovolj sposoben za njegove potrebe. Na podlagi tega poskusnega dela, ki ga predstavlja študentsko delo, lahko študent pridobi ustrezne delovne izkušnje, delodajalec pa se prepriča o ustreznosti kandidata za delovno mesto.

Ko govorimo o študentskem delu, zato ne smemo razmišljati le o hitrem zaslužku, temveč tudi o pomembnih delovnih izkušnja, ki jih s tem pridobimo. V nižjih letnikih je tako še primerno, da študent izbere neko študentsko delo smo zato, da si nekaj prisluži. Bolj kot se bližamo končanju študija, bolj pomembno postane, da si izberemo študentsko delo, ki ustreza naši strokovni izobrazbi, saj bomo tako tudi po končanem študiju lažje stopili na trg dela.

Tekst: Nika ČeraničKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.