Za ogled imate le še dva tedna!

Čas Chagallove razstave v Mestnem muzeju se izteka zato vam svetujemo, da izkoristite jutrišnjo nedeljo in se podate na ogled.

Razstava 100 originalnih grafičnih listov Marca Chagalla iz zasebne zbirke družine Fetzer bo prikazala več različnih grafičnih tehnik iz sedmih desetletij Chagallovega grafičnega opusa. Razstavljena bodo dela od leta 1923 pa vse do leta 1980.

Med klasiki 20. stoletja je Marc Chagall eden tistih redkih umetnikov, ki ga ni mogoče uvrstiti v nobeno izmed modernističnih ali avantgardnih skupin oziroma gibanj. Motivika njegovih slikarskih in grafičnih upodobitev je sicer v marsikaterem pogledu blizu estetskim in idejnim paradigmam surrealizma, toda ko so ga leta 1924 Max Ernst ter Paul in Gala Eluard povabili, naj se vključi v njihovo skupino, je to ponudbo gladko zavrnil. V avtobiografski knjigi Moje življenje namreč poudarja, da so ga najgloblje zaznamovale mladostne izkušnje v hasidski skupnosti na domačem podeželju, kjer se je srečal z bogato pripovedno tradicijo bajk in mitov, ljudskih običajev in mističnih zgodb, povezanih s temeljnimi besedili judovske vere.

Pomemben del Chagallovega bogatega opusa so grafični cikli in posamezni listi, nastali v njegovih različnih ustvarjalnih obdobjih, navdahnjeni v avtorski literaturi, antični mitologiji, religioznih tekstih in ljudskem pripovedništvu. V njegovih delih je na prvem mestu spontanost sporočanja, ki stremi k vzpostavitvi dialoga med avtorjem in gledalcem, med podobo in njeno čutno zaznavo.

V Chagallovi umetnosti se elementi nostalgije in spominjanja združujejo s sprotnimi invencijami zgodb, ki nastajajo med samim procesom upodobitve, risba je v nenehnem pogovoru z barvo, vsebina določa obliko, iz kompozicijskih rešitev prizorov se oblikujejo presenetljiva, duhovitih prebliskov polna sporočila. Skratka, Chagall ostaja izziv in skrivnost, vsakokrat, ko znova vidimo njegove slike in grafike, se nam porajajo drugačne misli in občutja.

Več o Chagallu, njegovem življenju in delu najdete na YouTube – Marc Chagall.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.