Za ogled imate le še dva tedna!

Čas Chagallove razstave v Mestnem muzeju se izteka zato vam svetujemo, da izkoristite jutrišnjo nedeljo in se podate na ogled.

Razstava 100 originalnih grafičnih listov Marca Chagalla iz zasebne zbirke družine Fetzer bo prikazala več različnih grafičnih tehnik iz sedmih desetletij Chagallovega grafičnega opusa. Razstavljena bodo dela od leta 1923 pa vse do leta 1980.

Med klasiki 20. stoletja je Marc Chagall eden tistih redkih umetnikov, ki ga ni mogoče uvrstiti v nobeno izmed modernističnih ali avantgardnih skupin oziroma gibanj. Motivika njegovih slikarskih in grafičnih upodobitev je sicer v marsikaterem pogledu blizu estetskim in idejnim paradigmam surrealizma, toda ko so ga leta 1924 Max Ernst ter Paul in Gala Eluard povabili, naj se vključi v njihovo skupino, je to ponudbo gladko zavrnil. V avtobiografski knjigi Moje življenje namreč poudarja, da so ga najgloblje zaznamovale mladostne izkušnje v hasidski skupnosti na domačem podeželju, kjer se je srečal z bogato pripovedno tradicijo bajk in mitov, ljudskih običajev in mističnih zgodb, povezanih s temeljnimi besedili judovske vere.

Pomemben del Chagallovega bogatega opusa so grafični cikli in posamezni listi, nastali v njegovih različnih ustvarjalnih obdobjih, navdahnjeni v avtorski literaturi, antični mitologiji, religioznih tekstih in ljudskem pripovedništvu. V njegovih delih je na prvem mestu spontanost sporočanja, ki stremi k vzpostavitvi dialoga med avtorjem in gledalcem, med podobo in njeno čutno zaznavo.

V Chagallovi umetnosti se elementi nostalgije in spominjanja združujejo s sprotnimi invencijami zgodb, ki nastajajo med samim procesom upodobitve, risba je v nenehnem pogovoru z barvo, vsebina določa obliko, iz kompozicijskih rešitev prizorov se oblikujejo presenetljiva, duhovitih prebliskov polna sporočila. Skratka, Chagall ostaja izziv in skrivnost, vsakokrat, ko znova vidimo njegove slike in grafike, se nam porajajo drugačne misli in občutja.

Več o Chagallu, njegovem življenju in delu najdete na YouTube – Marc Chagall.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Magnifico – Kranj

Podarjamo 2 vstopnici za koncert Magnifica v Kranju! Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Koliko avtorskih plošč je v svoji karieri izdal Magnifico?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

AntiValentinovo

Podarjamo 2 vstopnici za koncert AntiValentinovo v Cvetličarni in album Eda Maajke "Put u plus"! Spodaj izpolnite svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Kaj pravi Vojko V, ko mu v trgovini natehtajo 16dg mortadele namesto 15dg?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Mando Diao

Podarjamo 2 vstopnici za koncert Mando Diao v Cvetličarni! Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Iz katere države izvira band Mando Diao?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Halloween ft. Prezioso & Marvin

Podarjamo 3x1 vstopnico za Halloween v Cvetličarni, kjer boste obujali spomine z dvojcem Prezioso & Marvin. Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki glasi: Navedi svoj najljubši komad dua Prezioso & Marvin.


Spremeni besedo.