XIV. festival Rototom Sunsplash

Do začetka največjega evropskega reggae festivala nas loči le še nekaj dni. Tudi letos organizatorji pripravljajo dogodek, ki v mnogih pogledih prekaša vse sorodne evropske festivale. Prave reggae počitnice v »reggae vasi«!

Do začetka največjega evropskega reggae festivala nas loči le še nekaj dni. Tudi letos organizatorji pripravljajo dogodek, ki v mnogih pogledih prekaša vse sorodne evropske festivale. Prave reggae počitnice v »reggae vasi«!

Festival bo tako kot zadnjih 7 let potekal v parku Rivellino, ki se nahaja v občini Osoppo, v neposrednji bližini Vidma (Udine). Park se je v preteklosti izkazal za več kot primernega, saj lahko ponudi prijetno bivanje več 10.000 glavi množici, ki dnevno obišče festival. Vsa infrastruktura je zaradi vse večje množice obiskovalcev za letošnjo edicijo še podkrepljena. Tako so popolne glasbene počitnice skoraj zagotovljene. Za piko na i pa bodo, jasno, poskrbeli izvajalci na glavnem odru, kjer je letošnji program resnično dodelan, velik poudarek pa bo tudi na neuveljavljenih evropskih zasedbah. Kot vsa leta poprej bo poskrbljeno tudi za naše najmlajše obiskovalce. Naj še enkrat spomnimo, da imajo otroci do 12. leta, invalidi, upokojenci in prebivalci okoliških krajev prost vsop.

Letos smo pripravili tudi potovalne pakete za vse naše obiskovalce iz tujine, katerih ni malo, saj je lansko leto naš festival obiskalo kar 40% tujcev (predvsem iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Švice in Hrvaške, Španije, Francije, Portugalske, Madžarske, Češke, Danske, Švedske, Finske pa tudi ZDA, Avstralije in Južne Amerike).

Organizator festivala Rototom Sunsplah se trudi zadovoljiti tudi vse goste iz tujine in njim posveča veliko pozornosti. Tako je letos internetna stran festivala prevedena v kar 8 jezikov in kar je še bolj pomebno; organizirana sta bila kar dva natečaja za neuveljavljene ali spregledane izvajalce, ki na ta način dobijo edinstveno priložnost, da se predstavijo pred več tisočglavo množico. Natečaj Reggae Com_Unity tako ponuja roko vsem izvajalcem s področja Evrope, Italian Award pa izključno spregledanim italijanskim zasedbam. Oba natečaja sta ta trenutek v fazi polfinala; veliki finale Italian Awards se bo odvil v četrtek, 5. junija, na prizorišču festivala (dan pred uradnim začetkom, vstopnine ta dan ni!), finale vse-evropskega dela natečaja pa bo prvi dan festivala, 6. julija. Zmagovalec bo en sam, čaka pa ga res velika nagrada – nastopi na vseh pomembnejših evropskih reggae festivalih, ki so podporniki in soustvarijalci natečaja Com_Unity, med njimi tudi slovenski festival SamoReggaeStan, (Slov. Bistrica, 16.-19.8. 2007) in internetni portal Slove-Reggae (www.slove-reggae.com).

Ena večjih novosti letošnje izvedbe je nov, zunanji camp. Za kampiranje v notranjem campu bo treba po novem plačati prispevek v višini 10€, ne glede na čas bivanja. V kolikor ne bomo mogli zagotoviti boljših pogojev za bivanje v notranjem campu, prispevka ne bomo zaračunavali. Nov, zunanji camp pa bo brezplačen, nudil bo sanitarije in bo zavarovan. Od zunanjega campa do samega prizorišča bodo vozili brezplačni mini-busi.

Na Sunsplashu pa se ne vrti vse le okoli glasbe. Tudi letos v goste prihajajo novinarji in aktivisti z različnih področij. Na vsakodnevnih debatah se bodo obravnavale teme kot so mir, človekove pravice, prepoved smrtne kazni, odpis dolga deželam tretjega sveta, rasizem, nasilje, dekriminalizacija mehkih drog itd. Odprt bo tudi sprostitveni prostor namenjen meditaciji in masaži, šotor za učenje plesov in raznih inštrumenov, prostor za najmlajše in NO PROFIT AREA – namenjena predstavitvi neprofitnih organizacij ter HOUSE OF RASTAFARI, kjer se bodo odvijale konference, na ogled bodo videi in fotografije, vse na temo rastafarijanske kulture.

NASTOPAJOČI

Letos bo na Rototom Sunsplashu moč videti koncerte največjih zvezd reggae glasbe. Predstavili se bodo izvajlaci s področja Karibov, Evrope, Severne in Južne Amerike, Avsralije, Japonske in Afrike. Zpostavljena ne bo nobena reggae podzvrst, poskrbljeno pa bo tudi za navdušence sound system kulture, ki je zadnjih nekaj let prepoznavni znak Rototom Sunsplasha, saj lahko atmosfero skozi noč z visoko dvignjenimi vžigalniki, piskanjem na piščalke in vrtenjem kosov oblačil nad glavami nekaj tisoč plesočih žurerjev primerjamo s tisto na Jamajki.

Na glavnem odru se bodo letos zvrstili:
SIZZLA
HORACE ANDY
ISRAEL VIBRATION
SHAGGY
MAXI PRIEST
TONY REBEL
SLY & ROBBIE
JUNIOR KELLY
GROUNDATION
TANYA STEPHENS
BEENIE MAN
EASY STAR ALL STARS
GENTLEMAN
JAH MASON
ZION TRAIN ft. MARLENE JOHNSON, RAIZ, YT
BITTY McLEAN
WARRIOR KING
ANTHONY B
FANTAN MOJAH
PERFECT
RAS CHARMER & HOUSE OF RIDDIM
GENERAL DEGREE
ZOE & The Okada Supersound (na fotografiji)
TOKIO SKA Paradise Orchestra
TOURE KUNDA
TOSH meets MARLEY
KATCHAFIRE
ALBOROSIE
AFRICA UNITE
BR STYLERS
SUD SOUND SYSTEM
MOONRAISERS
OLODUM
FAMARA
KRIKKA REGGAE
BOO BOO VIBRATION
IRIE MAFFIA
RIDDIM COLONY
ROCKERS ROOTS
STEELA
SUNRISE TRIBU
TU SHUNG PENG ft. Ras Daniel Ray
JAKA
SMOKE
TRAIN TO ROOTS
FRANZISKA

V sound system šotoru pa so zaenkrat potrjeni:
JAH SHAKA
FREDDIE KRUEGER – Warm up: G-Force
IRATION STEPAS ft. KENNY KNOTS – Warm up: Dread Movement feat. Dan I
ONE LOVE HI POWA ft. GIOMAN & KILLACAT – Warm up: Cool Runnings
SOUNDQUAKE
LP International
SUPERSONIC ft. BUNJI GARLIN

VSTOPNICE
Vstopnice je v tem trenutku možno kupiti le preko internetne strani Rototom Sunsplasha (www.rototomsunsplash.com). Cene na samem prizorišču pa bodo enake.

CENE VSTOPNIC
1 dan: 22 Eur
2 dni: 38 Eur
3 dnevi: 55 eur
4 dnevi: 75 eur
5 dni: 90 eur
6 dni: 110 eur

CENE ZA KAMPIRANJE
ŠOTOR: 10 Eur na osebo za celoten čas trajanja festivala
KAMPER: 30 Eur na vozilo za celoten čas trajanja festivala
Prostora za šotor in/ali kamperje NI MOGOČE vplačati v predprodaji.
Omogočena je možnost brezplačnega kampiranja na prostoru izven uradnega prostora za kampiranje in festivala.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.