Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Whitesnake po petih letih zopet tresli megleno Ljubljano

V Sredo, 30. Novembra smo po petih letih znova na naših tleh dočakali koncert velikanov pristnega hard rocka, Whitesnake. David Coverdale, ki je nedvomno ena največjih ikon rock’n'rolla nasploh, se je z nekoliko prenovljeno in pomlajeno ekipo vrnil na svetovne koncertne odre ob izidu njihovega novega albuma Forevermore.

Nepozaben rock’n'roll spektakel je napovedovalo že dejstvo, da so bile vstopnice za parter razprodane že skoraj teden pred koncertom, tribuna pa tudi ni dosti zaostajala, kar je pri nas zadnjih deset let kljub relativno nizkim cenam vstopnic postalo prava redkost (Spomnimo se samo koncerta Uriah Heep v Hali Tivoli leta 2008, ko je razpolovljena mala dvorana ostala napol prazna). Očitno so bili slovenski ljubitelji rockerskih zvokov željni nove doze pristnega rocka. In dobili so jo!

Točno ob osmi uri so tla ledene dvorane začeli tresti irski The Answer, ki jih nekateri že poznate kot predskupino legendarnih AC/DC, spremljali so jih na skoraj celotni svetovni turneji leta 2008 in 2009, tako so bili za marsikoga razlog, da pride v Tivoli pravočasno. S svojim nastopom so, zlasti pevec, nekoliko spominjali na Led Zeppelin in marsikoga navdušili s svojim trdim, organskim rockerskim zvokom. Fantje so uprizorili performance dolg dobre pol ure, vreden ogleda in naziva predskupine Whtesnake.

Okrog devete ure pa so na oder stopili velikani. Po dobro poznanem intru so začele po nekoliko »preakustični« ledeni dvorani Ljubljanske hale Tivoli začele odmevati uspešnice kot so Fool for your loving, Is this Love in Here I go again. Na repertoarju so poleg že omenjenih uspešnic znašle še Steal you heart away, Forevermore in pa Love will set you free iz zadnjega albuma Forevermore, majkati pa obvezno ni smel medley skladb Deep Purplov iz obdobja ko je pri njih kričal Coverdale, Burn in stormbringer.

Coverdalova »četica« prekaljenih glasbenikov je pred omenjenim albumom Forevermore doživela manjše kadrovske spremembe, na basu je Duffyja menjal Michael Devin, na bobnih pa je mesto Chrisa Frazierja, ki je pri Whitesnake skrbel za ritem zgolj dve leti, zasedel neverjetni Brian Tichy, ki je občinstvo osupnil z dolgo in izjemno solo točko in drugimi vmesnimi vragolijami. Z letošnjo turnejo pa je tudi prvič za klaviaturami nekoliko neopazni Brian Ruedy. Na več kot dvournem repertoarju seveda ni smel manjkati duel enega najboljših kitarskih duetov, ki je nedvomno postal že ikona belih kač,  Douga Aldricha in Reba Beacha. Virtuoza tudi tokrat nista razočarala. Opaziti je bilo, da prenovljena zasedba na odru deluje precej sproščeno, s svojimi vokalnimi sposobnostmi pa več kot odlično pokrivajo Coverdalov preutrujen glas, kar je seveda bilo pričakovati. Kljub utrujenem glasu in nekoliko plastičnem obrazu pa Davidova karizma in energija ostajata vzrok, da mu za nekatere »odkruljene« dele ne gre zameriti, pač pa se pokloni legendi.

Zvok v ledeni dvorani je po začetnem hrumenju po nekaj uvodnih pesmih postal znosnejši, na koncu pa celo presenetljivo dober, kar je za omenjeno dvorano prej izjema kot pravilo.

David Coverdale je s svojimi belimi kačami uprizoril koncert, ki je kombinacija tistih, kjer gre za poklon legendam in nedvomno eden izmed tistih, ki te osupnejo z virtuoznostjo in energijo. Kakopak, saj David z naborom svoje četice nikoli ni razočaral.

Tekst: Janez Skaza
Foto: Miro Podgoršek
Video: Mojca Peternelj