Wakeboarding v Novalji

Preberite si nekaj o tem vedno bolj popularnem športu ter sodelujte v nagradni igri in se z nami poleti brezplačno zapeljite na enem najmodernejših ski liftov v Evropi.

Kaj je wakeboard? 

Začetki tega športa segajo v drugo polovico 90. let prejšnjega stoletja. Nastal je kot mešanica smučanja in deskanja na vodi. Wakeboard lahko razdelimo na dve osnovni smeri: na vožnjo za čolnom (boat wakeboard) in pa vožnjo na žičnici oziroma ski liftu (cable wakeboard). V zadnjem času se pojavlja tudi wakeskate, prav tako za čolnom ali na ski liftu. Osnovna razlika je, da wakeskate (deska) nima vezi.

Šport je zelo popularen posebno med mlado generacijo. Obstaja že več kot 130 žičnic oziroma ski liftov po svetu. Od tega jih je okrog 100 v Evropi, največ v Nemčiji. Ski lifti so v primerjavi z vožnjo za čolnom veliko cenejši in ekološko sprejemljivejši, saj ni hrupa niti onesnaževanja morja z izlivom goriv in izpuhi motorjev.

Kaj je ski lift?

To je žičnica, ki postavljena v vodi, bodisi v morju ali jezeru, z nosilnimi stebri postavljenimi tako, da jeklenica, ki je napeta med njimi, ustvari krožno pot. Koluti na vrhu nosilnih stebrov poganjajo jeklenico, na kateri so nosilci, na le teh pa so pripete vrvi, ki vlečejo deskarje ali smučarje na vodi.

Naenkrat lahko žičnica vleče do 7 deskarjev ali smučarjev s hitrostjo približno 30-40 km/h, dolžina enega kroga pa je 600 metrov. Maksimalna hitrost žičnice je 80 km/h. Prav tako lahko deskarji izvajajo vse trike in akrobacije, kot pri vožnji za čolnom. Tu ne izkoriščajo valov, ki jih ustvari čoln, ampak enak učinek dosežejo z vožnjo po robu deske – z rezanjem. ®ičnica je zelo popularna tudi med wakeskaterji. Danes le ti ustvarijo 20-30 odstotni delež uporabnikov žičnic na vodi. 

Osnovna oprema

Vso potrebno osnovno opremo si lahko izposodite na sami žičnici. Osnova je sam board (deska) s pripadajočimi vezmi, obvezna pa je tudi varnostna oprema (jopič-life jacket). Zraven seveda spadajo deskarske hlače. Šport je zelo atraktiven tako za deskarje, kot tudi za gledalce. Samih osnov se je moč naučiti v nekaj urah. Začetnik običajno vse potrebne informacije dobi od izposojevalca opreme ali operaterja-inštruktorja na žičnici. Pri samem športu je moč zelo hitro napredovati, s tem pa povečati užitke pri samem športu, ki nam omogoča aktiven oddih. 

Kako začeti?

Štarta se s splava, ki se drži same platforme žičnice na vodi. Vlečna jeklenica se vrti v krogu, nosilec zapne vlečno vrv deskarja ali smučarja in ga povleče s štartne pozicije.

Pri začetnikih so padci na samem štartu pogosti, vendar na prste ene roke lahko preštejemo tiste, katerim se po le nekaj poizkusih in z dobro voljo ni uspelo obdržati na nogah.Šport je zelo atraktiven in vsako leto dobiva vse več privržencev tako med mladimi kot tudi starejšimi, saj je odlična alternativa in zamenjava za smučanje ali deskanje na snegu. 

Wakeboardanje ni tako zahteven šport, kot je sprva videti. Skoraj vsi, ki so se poizkusili v tem športu, v en glas vedo povedati:

WAKEBOARD, LIFE STYLE!

NAGRADNA IGRA - pošlji email z naslovom “wakeboard novalja” na nagradna@studentarija.net ter se poteguj za brezplačne vožnje na ski liftu, ki je postavljen na popularni plaži Zræe pri Novalji na otoku Pagu. Izžrebali bomo 5 nagrajencev, od katerih bosta prva dva dobila brezplačno vozovnico za 15 krogov na ski liftu v vrednosti 100 kun, ostali trije pa bodo dobili vozovnico za 4 kroge v vrednosti 40 kun. Vse ostale pa vabimo, da si pogledate celotno ponudbo na http://www.cablewake.si/ , vprašanja o tej nagradni igri ali wakeboardingu nasploh pa lahko postavite tudi na našem forumu.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.