Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Vokalni gala večer v Križankah

Sinoèi smo bili prièe ¹e enemu izmed mnogih uspe¹nih gala veèerov glasbe v Kri¾ankah, ki sta nam ga prièarala jazz legenda Freddy Cole in ameri¹ki gospel a-cappela sekstet Take 6, ki so nastopili v okviru Festivala Ljubljana.

Pevec in pianist Freddy Cole, sicer mlajši brat legendarnega Nat King Cola in stric Natalie Cole, ki je tudi pred èasom kot gostja nastopala v Kri¾ankah, s svojim oèarljivim, elegantnim, temaènim in jasnim glasom sodi med najbolj cenjene vokale v jazzu. Velja za enega zadnjih velikih jazz pevcev svoje generacije, ki s svojim prefinjenim èutom za swing in glasom, s katerim ustvari ¾ametno vzdušje pri petju balad, vedno prevzame svoje obèinstvo. Njegov nastop so s solo vkljuèki in izjemno rahloèutno spremljavo popestrili kitarist Randy Napoleon, basist Elias Bailey in bobnar Curtis Boyd, ki z njim nastopajo po ZDA, Ju¾ni Ameriki, Evropi in daljnem Vzhodu. Seveda Freddy neizogibno spominja na svojega slavnega starejšega brata Nat-a, a od nekdaj je ¾elel stopiti iz njegove sence in je tudi posnel pesem:  ”I’m Not My Brother, I’m Me,”( Nisem moj brat, jaz sem jaz), ki govori o njunih razliènostih. Kakor Nat, tudi Freddy igra klavir, poje ter v ¾ivo igra kitaro in bas.  Vendar je kljub temu njegov glas bolj hrapav in zamolkel, za spoznanje bolj jazzovski od bratovega.

V drugem delu veèera je obèinstvo dodobra ogrela skupina Take 6 v sestavi Claude McKnight – 1. tenor, Mark Kibble – 1. tenor, David Thomas – 2. tenor, Joel Kibble – 2. tenor, Cedrik Dent – bariton, Alvin Chea – bas.

Šesterica je skupno pevsko kariero zaèela na univerzi v Alabami leta 1980. V skoraj treh desetletjih svojega delovanja je pobrala ¾e 10 Grammy-jev in sodelovala s priznanimi glasbeniki kot so Stevie Wonder, Ray Charles, Queen Latifah, Marcus Miller, Quincy Jones, Whitney Houston in drugimi.

Korenine njihove glasbe so v gospel in doo-wop glasbenih oblikah, zdru¾ene s tradicijo jazzovskih vokalnih skupin in zato postavljajo skupino Take 6 na posebno mesto; so neposredni potomci zgodnje ameriške dedišèine vokalne in gospel glasbe, ki izvira še iz èasa su¾enjstva, hkrati pa s svojim glasbenim ustvarjanjem in nenehnim nadgrajevanjem pevskih spretnosti (spogledujejo se s hip-hopom in rapom, eksperimentirajo z moèno ritemsko sekcijo in vokalno posnemajo razliène inštrumente) predstavljajo izhodišèe številnih temnopoltih moških pop skupin iz zaèetka ’90 let. Pravijo, da prepevajo besedila, ki izra¾ajo njihova sakralna in moralna preprièanja, jedro pa predstavlja vokalna jazz skupina, ki ustvarja glasbo kadarkoli in kjerkoli.
Take 6 so ob prvem obisku Slovenije predstavili pregled svojih uspešnic skozi celotno kariero s poudarkom na njihovem zadnjem albumu ‘The Standard’, ki so ga posneli v dru¾bi velikih, med katerimi so tudi George Benson, Al Jarreau, Aaron Neville, Jon Hendricks, Brian McKnight (brat enega od èlanov zasedbe).

Sinoènji jazz veèer v Kri¾ankah je za ljubljansko jazzovsko obèinstvo, med katerim smo opazili kar nekaj znanih jazz izvajalcev, radijskih urednikov in drugih  poznavalcev in ljubiteljev te glasbene zvrsti, sigurno pomenil dostojen zakljuèek 50. jazz festivala, ki je s tem koncertom zaokro¾il svojo letošnjo ponudbo in se poslovil za leto dni.  Kot nam je zapel Freddy Cole – veèer je bil za mnoge od nas »Unforgettable« (nepozaben).

Tekst: Lelja V.
Foto: Clay Walker & Take 6