Vlaknine

Vlaknine so sestavljene iz verig sladkorjev, vendar človeško teko nima encimov, ki bi jih lahko razgradili.

1. Opis

Vlaknine so sestavljene iz verig sladkorjev, vendar človeško teko nima encimov, ki bi jih lahko razgradili. Veliko večino tako izločimo v obliki iztrebkov. Ločimo topne in netopne vlaknine. Večina prehranskih virov vlaknin vsebuje oba tipa vlaknin, medtem ko prehranski dodatki lahko vsebujejo samo en tip. Splošna priporočila predvidevajo dnevni vnos 20-40 gramov vlaknin. Predvideva se, da po teh priporočilih dobimo dovolj tako topnih kot netopnih vlaknin.

2. Viri

Sadje, zelenjava, semena in stročnice vsebujejo oba tipa vlaknin, pšenica, rjavi riž polno zrnati izdelki pa vsebujejo pretežno netopne vlaknine. Prehranski dodatki vsebujejo izvlečke sadja in zelenjave ter metilcelulozo.

3. Pomen

  • znižuje celotni in škodljivi LDL holesterol
  • preprečuje zaprtost (netopne vlaknine)
  • zmanjšuje tveganje črevesnega raka

4. Teorija

Topne vlaknine zmanjšujejo tveganje srčnih bolezni preko zniževanja LDL holesterola. Mehanizem ni v celoti jasen, vendar naj bi te vlaknine zmanjševale absorbcijo žolča. ®olč, ki vsebuje holesterol, je nujno potreben za presnovo maščob. Ko so prisotne vlaknine, morajo jetra izločiti več žolča. Nekaj holesterola, ki kroži v krvi se tako porabi za izgradnjo potrebnega žolča, kar avtomatsko zmanjšuje nivo holesterola v krvi.

Netopne vlaknine naj bi preprečevale nastanek črevesnega raka. Študije si v tem primeru niso enotne. Predvsem je težko rezultat pripisati samo vlakninam in ne tudi vplivu drugih snovi v hrani. Po drugi strani pa je jasno, da se skupaj z iztrebki izločijo tudi druge škodljive snovi, kar pomeni hitrejše praznjenje črevesja, ki je seveda koristno.

Statistično značilno pa vlaknine preprečujejo zaprtost, pojav ki lahko vodi tudi v resnejša bolezenska stanja, kot je pojav hemeroidov. Pri tem je ključen tudi dovolj velik vnos tekočine in telesna aktivnost.

5. Znanstvena podlaga

Po študijah naj bi 2-10 gramov vlaknin zmanjševalo LDL in celoten holesterol, glede direktnega vpliva na rak črevesja pa je težko povezavo pripisati samo vlakninam, saj je visoko vlaknasta prehrana navadno povezana z veliko sadja in zelenjave, kar seveda tudi vpliva na omenjene težave. Kar se tiče povezave med vlakninami in zaprtjem je le-ta statistično značilna. Primeren vnos tekočine, redna telesna, prehranske vlaknine in prehranski dodatki vlaknin se priporočajo za uspešno preventivo in kurativo pred problemov z izločanjem blata.

6. Varnost

Vnos vlaknin s prehrano in prehranskimi dodatki, ki so v skladu s priporočili (glej spodaj) se smatra popolnoma varno. Za preprečitev dehidracije je potrebno vnesti tudi dovolj tekočine. Stranski učinki kot so napenjanje in vetrovi so prav tako možni.

7. Doziranje

V znanstvenih krogih ni dileme, ali so vlaknine potrebne za normalno delovanje organizma. Priporoča se vnos 20-40 gramov vlaknin dnevno. Ker je moderna prehrana zelo revna z vlakninami, se priporoča tudi prehranski dodatek vlaknin, ki naj dopolni dnevne potrebe.

Avtor: Mare Hojč

Več o podobnih temah si lahko preberete na našem forumu: www.the-xtreme.comKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.