Vista

Tako opevani novi sistem

Zdaj so tukaj nova polkna, ki nam bodo polepšala pogled na svet. Trenutno vprašanje vseh je, zakaj zaboga, bi človek sploh nadgradil zadevo? Odgovor je preprost, navadni smrtnik tega ne bo naredil. Že za voljo tega, ker jim je enostavno uspelo tako spremeniti sistem, da veliko programov enostavno ne dela. Torej počakajmo par mesecev, da se Vista začne malce trgat in pokaže šibke točke. Da Redmondovci popravijo svoje luknje, da naši priljubljeni programi dobijo nove verzije. Seveda boste pa dobili Visto, če greste kupit nov računalnik. Ne bodo vam več dali XP ampak Visto tako da se boste morali prej ko slej sprijazniti. Ta menjava se v Slovenji še ne bo dogajala  tako pogosto vsaj do poletja, ko se  pričakuje slovenska različica  operacijskega sistema.

Torej kaj je novega v VISTI ?

Kar prvo pade v oči je seveda zelo lep dizajn, človek se kar nekaj časa lahko igra z animacijami ki jih okna in gumbi proizvajajo. Potem pride na vrsto prenovljen gumb start, ki to ni več ampak je logo od oken. Drugačna razporeditev menija in napredno in hitro iskanje dokumentov, slik, filmčkov, emailov. Predvajanje datotek direktno v “raziskovalcu” tako da vam za predogled ni potrebno zaganjati zunanjega programa. Prav tako vas čaka nekaj novosti pri sortiranju in preoblikovanju datotek. Smisel Viste bi lahko rekli je 3D. AERO, ki bo od vaše grafične kartice zahteval da ima vsaj (oz. je priporočeno) 256 mb delovnega spomina, je luštna zadeva za igrat, no priznam tudi uporabnost je na visokem nivoju, kajti ne prikaže se vam ikona, ki naj predstavlja program, toda dejanska vsebina.

Predstavljena in vgrajena je tudi nekakšna orodna vrstica, ki jo uporabniki drugih OS že poznajo in tudi lastniki XP sistemov, so si jo lahko nastavili, če so naložili podobno zadevo od Google desktop ali Yahoo wigets sistemov. V bistvu je orodna vrstica, ki lahko gosti vrsto mini programčkov, ki prikazujejo tisto kar hočete. Od ure in datuma, do stripov, delnic in podobnih zadev.

Seveda niso pozabili na varnost, nekateri pravijo da so postali kar preveč paranoični, saj Vista sprašuje za vsako malenkost, če lahko in če dovolite. No če bo to delovalo jaz nimam nič proti. Uvedli so pa tudi močnejšo kontrolo za starše. Zdaj lahko te določijo katere igre lahko otroci igrajo skozi sistem, pri katerih straši odkljukajo kaj lahko igra vsebuje in potem se ne da naložit igre, če je le ta označena, kot da ima notri prepovedane sestavine.

Vista je zagotovo še kaj več kot to, kar sem napisal zgoraj, to je samo par utrinkov, seveda pa bo več ali manj vedno na udaru takih ali drugačnih nepridipravov, ki si želijo vaših osebnih podatkov ali 14 minut slave.
http://www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/seeit/default.mspx

 Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.