Visions of War in Morne v Gromki

Preberite si doživeto reportažo našega novinarja, ki je 2.7.2011 obiskal klub Gromka na Metelkovi in koncert Visions of War ter Morne zapustil s piskajočimi ušesi.

Visons of War so crust punk bend, ki je bil ustanovljen leta 1996, v flamskem delu Belgije. Prvi člani zasedbe so bili Davy, Filip, Stef in Steffen. Malo kasneje pa se jim je pridružil še drugi vokalist Steve. Leta 1998 so posneli prvi demo z 10 skladbami, decembra istega leta pa še drugega na katerem je bilo 5 novih komadov. Podpisali so za založbo Filth ear records in pri njih izdali split z bendom Okotta leta 2000. Tega leta so za krajši čas razpadli, vendar so se že čez 4 mesece vrnili brez ustanovnih članov Stefa in Davyja. Dobili pa so dva nova člana. Arno prihaja iz francosko govorečega dela Belgije, Lolo pa iz Francije. Kmalu po tem jih je zapustil Francoz, nadomestil pa ga je Boris. Ta zasedba se nam je tudi predstavila v Ljubljani. Njihova diskografija je sicer zelo pisana. Sestavljena je predvsem iz split albumov žanrsko podobno opredeljenih bendov. Vendar do leta 2011 niso izdali samostojnega albuma. Letos pa je luč sveta ugledal LP Shit Parade.
 
Morne prihajajo iz ZDA. Sestavljajo jih člani crust bendov Filth of Mankind in Disrupt ter sludge bendov Grief, Alabama Thunderpussy. Bend je ustanovil Milosz Gassan leta 2005. Po začetnih menjavah v zasebi pa so se poleg njega ustalili še Ian Furst, Max Schultz, Billy Knockenhauer in Jeff Hayward. Prvi demo so posneli leta 2008, istega leta pa so izdali tudi split z bendom iz Velike Britanije Warprayer. Njihov prvi samostojni studijski izdelek je album "Untold Wait", izdali pa so ga leta 2009 in je bil rezultat dvoletnega trdega dela. K sodelovanju so povabili tudi dva gosta, kitarista Krisa Forcea in Alicio Morgan. S Kevinom pa so se razšli leta 2009, v tem letu pa so imeli tudi prvo Evropsko turnejo. Letošnje leto so izdali album Asylum, ki je po mojem mnenju žanrsko prešel okvire sludge metala in je tipičen predstavnik modernega metala, seveda v sklopu osnovne zvrsti, pri katerem ni žanrskih omejitev.
Sam koncert je bil napovedan ob 22h. Z družbo smo prišli na prizorišče okoli devete in presenečeni ugotovili da razen zagretega fast food dilerja ni bilo obiskovalcev. Nadaljevali smo na "pentagram", ki je naše standardno ogrevalno mesto pred koncerti. Tam pa nas je pričakalo kakšnih 20 Hrvatov. Ob pogovoru z njimi sem odkril, da so prišli z avtomobili iz Rijeke. "Mogoče pa bo ta koncert le na mestu" sem si rekel, glede na to da so Hrvati znani po doživetem spremljanju koncertov. Vsekakor pa je za vsako prireditev bolje, če je obiskovalcev več kot manj. Spomnil sem se, da je bila Rijeka nekoč središče pank gibanja v Jugoslaviji, očitno pa je tudi nova generacija začela stopati po njihovih poteh. Po krepčilnih požirkih piva smo se počasi odpravili na prizorišče. Koncert se je, s sedaj niti več tako standardno polurno zamudo, začel z nastopom Visons of War. Odigrali so pošten koncert. V pravi maniri crust punka. Pred koncertom sem se malo pozanimal o tem, kaj lahko sploh pričakujem od ozvočenja in bil podučen, da je v Gromki ponadavadi vse "zelo na glas". Osebno me to sploh ni motilo, saj imam rad da mi po koncedrtu malo piska v ušesih. Vendarle pa sama glasnost ni vplivala na kvaliteto zvoka. Manjše težave s prepotihim vokalom so rešili že pri drugem in najkasneje pri tretjem komadu. Publika, ki je na začetku stala bolj ob strani, se je prav tako razživela. Videli smo pa tudi solo "croud surf", ko je en posameznik nosil drugega okoli prizorišča. Slabo uro dolg koncert je bil na mestu in mi je dal vedeti da se premalo udeležujem punk dogodkov. Vsekakor pa priporočam ogled tega benda, ce boste imeli možnost.
Morne na drugi strani, sem za razliko od prvih poznal. Sicer ne morem reči, da sem pretiran poznavalec benda. Prvič sem jih slišal približno pred 14 dnevi in to zadnji album. Vendarle pa moram reči, da so naredili name takšen vtis, da sem jih poslušal 14 dni skupaj. S temi občutki sem se odpravil na koncert. Kot pri prvem bendu je bilo tudi tukaj ozvočenje glasno, vendarle pa kvalitetno. Skupina je predstavila večino skladb iz novega albuma, kar je bilo vsekakor dobrodošlo. Mojim partijem in meni se je med koncertom definitivno mešalo, kar je odličen znak, glede na to da smo glasbeni sladokusci. Glasba sama, če primerjam z albumom, je v živo veliko bolj udarna. Ko vsi člani "razpalijo" po kitarah pa je v pravi sludge maniri zvok po moji interpretaciji podoben tistemu, kot so ga uprizorili zavezniški bombniki med bombardiranjem Dresdna. Sam bend se sicer razen pri teh momentih premika nekje med crust, sludge in post rock zvokom in prav zato nimajo momenta, v katerem bi postali dolgočasni.
Glede na to, da je bila cena karte 5€ (lahko bi bila tudi 15€ pa bi bilo še vseeno upravičeno) mislim, da je bil koncert vsekakor vreden ogleda in vam toplo priporočam, če niste ravno občutljivi na bolj ušesa parajoče vokale, ogled koncerta Morne, seveda če nas še kdaj počastijo z obiskom.
Čestitke še vokalistu Visions of War, ki je med koncertom pokadil najmanj škatlico cigaretov, zraven pa še neusmiljeno tulil.
Tekst: Nejc Medved
Viri: 
http://www.last.fm/music/Morne
http://www.last.fm/music/Visions+Of+War
http://www.metal-archives.com/bands/Morne/3540257571
http://www.myspace.com/mornecrust
http://www.discogs.com/artist/Visions+Of+WarKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.