Veto Državnega sveta na Zakon o malem delu

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) pozdravlja včeraj sprejet veto Državnega sveta RS na Zakon o malem delu (ZMD). Za študente veto predstavlja pomembno odločitev državnih svetnikov, ki podpira prizadevanja ŠOS proti uveljavitvi malega dela za študente in brezposelne.

Po mnenju ŠOS je tudi več kot 10.000 zbranih podpisov za začetek postopka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o ZMD dalo jasen signal državnim svetnikom, da je sprejem veta nujen korak h preprečitvi uvedbe malega dela.

Študenti so prepričani, da včerajšnji veto pomeni tudi začetek urejanja študentskega dela, predstavlja pa tudi nov udarec ministru dr. Ivanu Svetliku in njegovi ekipi. Poleg tega je nestrinjanje z ZMD tudi na strani nekaterih koalicijskih poslancev in pri nekaterih donedavnih zagovornikih malega dela.

ŠOS si je že od začetka prizadeval za ureditev področja opravljanja dela dijakov in študentov, vendar pa že začetno postavljena izhodišča ZMD niso dopuščala sprememb, za katere so se študenti prizadevali. Celoletni napor predstavnikov študentov po okrepitvi pravega socialnega dialoga so sedaj potrdili še svetniki s sprejetim vetom. Da je predlagana smer in rešitev napačna, je opozorilo strokovnjakov, poslancev in svetnikov, saj bi predlagana oblika malega dela na slovenski trg dela prinesla zmanjšanje varnosti rednim zaposlitvam, zato je potrebno temeljne točke in izhodišča z vsemi socialnimi partnerji še enkrat zastaviti.

Za dijake, študente ter upokojence je potrebno urediti področje plačanega delo, ki jim bo poleg zagotavljanja stika z delodajalci, pridobivanja izkušenj, in zagotavljanja dodatnih denarnih sredstev nudila tudi zaščito. Vendar pa je potrebno za to upoštevati tudi razlike med različnimi skupinami. Trenutni predlog zakona za vse vštete skupine tega ne omogoča, saj bi ravno vključevanje vseh teh različnih skupin skupaj z brezposelnimi osebami privedla do razvrednotenja dela v Sloveniji.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.