Varno v zimo!

V odredbi o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji in v novem zakonu o varnosti cestnega prometa je določeno, da je zima v cestnem prometu čas od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta.

V odredbi o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji (Ur. list št. 38/99) in v novem zakonu o varnosti cestnega prometa (Ur. list št. 83/2004), ki se začne uporabljati 01.01.2005, je določeno, da je zima v cestnem prometu čas od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta (za razliko od koledarske zime, ki traja od 23. decembra do 21. marca ali klimatološke zime, ki traja od decembra do 28. februarja), zimske razmere pa so takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča (in ga pobeli) ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo.

Zimska oprema motornih vozil so pnevmatike za zimsko rabo (M+S) na vseh štirih kolesih, ali poletne pnevmatike na vseh štirih kolesih in snežne verige v priboru vozila. Snežne verige morajo biti v zimskih razmerah nameščene na pogonskih kolesih. Pnevmatike, ki štejejo za zimsko opremo, morajo imeti najmanj 3 mm globoke žlebove na celotni tekalni površini. Zimska oprema tovornih vozil in avtobusov vključuje tudi lopato. (8. in 9. člen Pravilnika o napravah in opremi vozil v cestnem prometu, Ur. list št. 17/2000 in 45/2004)

Na vozilih, ki dosegajo hitrost nad 40 km/h, morajo biti tako poletne kot zimske pnevmatike enake velikosti, vrste (poletne, zimske, terenske) in zgradbe (radialne, diagonalne), na isti osi pa tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter istega proizvajalca in dezena (vzorec tekalne površine). (4. člen Pravilnika o napravah in opremi vozil v cestnem prometu)

V pripravo motornega vozila na zimo pa sodi seveda tudi pregled drugih naprav in opreme vozila. Poleg pnevmatik, zavor, krmilnega mehanizma in luči je tu še vrsta drugih naprav, ki jih mora uporabnik vozila občasno, pred zimo pa pravočasno in skrbno preveriti. Naj omenimo le nekatere:
akumulator – pregledati, očistiti in namazati je treba kabelske priključke, ter preveriti stanje elektrolita v celicah;
hladilni sitem – preveriti je potrebno gostoto in raven hladilne tekočine;
sistem za dovod zraka v vozilo – priporočljivo je preveriti ali se v sistemu nahajajo tujki (smeti ali posušeno listje);
olje v motorju – gladina olja mora vedno segati med obe oznaki (max – min) na merilni palici;
sistem za močenje vetrobranskega stekla – preveriti je treba količino vode v posodi ter ji dodati zadostno količino sredstva proti zmrzovanju;
metlice brisalcev – preveriti njihovo izrabljenost in jih po potrebi zamenjati;
klinasti jermen – preveriti je treba stanje in napetost jermena, ki zagotavlja vrtenje alternatorja, črpalke hladilne tekočine in drugih naprav;
sistem za dovod goriva – pri vozilih z dizel motorjem je priporočljivo pregledati in po potrebi očistiti filter za gorivo;
tesnila vrat – če jih bomo občasno namazali z glicerinom, v mrzlih dneh kljub mokroti vrata ne bodo primrznila;
ključavnice na vratih in pokrovu prtljažnika – občasen vbrizg WD 40 ali podobnega penetrirajočega antikorozivnega sredstva bo preprečil pomrznjenje ključavnice.

To so drobna in na videz manj pomembna opravila, pa vendar nanje pri pripravi vozila na zimo ne smemo pozabiti, saj zagotavljajo zanesljivo delovanje avtomobila in potrebno varnost v zimskih pogojih vožnje. Ta opravila lahko seveda prepustimo tudi enemu od servisov, ki tovrstne usluge že uvrščajo med redno ponudbo svojih storitev.

Ne pozabimo tudi tega, da pravilna oprema ni zadostni pogoj za varnost na cesti. Predvsem ne smemo pozabiti, da je pozimi na določenih krajih poledica, ki ji moramo prilagoditi način in hitrost vožnje. Zanašanje vozila na ledu je seveda veliko lažje preprečiti z razumno vožnjo, kot pa obvladati.

Pozimi lahko pričakujemo poledico zlasti na delih cest, ki so bolj izpostavljena vlagi, vetru in mrazu. To je predvsem na propustih, mostovih in viaduktih, v usekih, na delih cest, ki vodijo skozi gozd in na delih cest, ki so izpostavljeni močnemu vetru (burja).

Preden se odpravimo na pot, je v snežnih razmerah potrebno tudi očistiti avto, saj zakon določa, da se z vozila ne sme razstresati sneg, led, voda oziroma blatne in druge snovi. Za tak prekršek je predpisana denarna kazen.

Naj navedemo še nekaj najpomembnejših pravil vožnje v zimskih razmerah, ki jih mora poznati vsak voznik:
hitrost vozila zmanjšajmo in ga prilagodimo razmeram ter stanju vozišča,
povečajmo varnostno razdaljo med našim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami,
zavirajmo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko,
ne spreminjajmo smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje,
zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila,
vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti,
posebej bodimo pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica,
računajmo z daljšim časom potovanja, zato se od doma odpravimo prej kot običajno,
med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah je še posebno pomembna vozniška kultura, etika in solidarnost.

Večina prometnih nesreč pozimi se zgodi v relativno dobrih voznih pogojih, prav tako pa v takšnih pogojih nastanejo tudi najhujše posledice. Verjetno lahko takšno stanje pripišemo dejstvu, da se večina voznikov zaveda nevarnosti vožnje v zimskih razmerah, da pa ob izboljšanih pogojih pozabijo na nevarnost in se sprostijo do nepremišljenosti, kar pa vse prevečkrat privede do usodnih posledic.

Policisti bodo tudi letos dosledno nadzirali opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo. Le primerno opremljeno vozilo bo namreč v nepredvidljivih zimskih razmerah lahko kos vsem nevšečnostim, ki jih ta prinaša. Policija bo okrepila prisotnost na mestih, kjer zaradi zimskih razmer lahko pričakujemo zastoje. Na voljo pa bodo policisti tudi za pomoč in nasvet vsem, ki se bodo znašli v težavah.

Naj naše opozorilo pred bližajočimi se zimskimi razmerami na cesti zaključimo z željo, da bo prihajajoča zima za vse minila varno in v znamenju sproščenega uživanja zimskih radosti. (MNZ, AMZS)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.