Ustanovitev Evro-sredozemske univerze

Po nekaj manj kot dvoletnih prizadevanjih in dejavnostih Vlade RS za pridobitev sedeža Evro-sredozemske univerze v Sloveniji bo danes v Portorožu slovesnost ob ustanovitvi Evro-sredozemske univerze s sedežem v Sloveniji.

Dopoldne  je bila novinarska konferenca, na kateri sta ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar in direktroica Centra EMUNI dr. Nada Trunk Širca predstavili pomen Evro-sredozemske univerze za slovenski in evro-mediteranski prostor.

Prizadevanja Vlade RS za ustanovitev Evro-sredozemske univerze s sedežem v Sloveniji, ki se je projekta aktivno lotila v letu 2006 dobivajo stvarno obliko, je poudarila ministrica Mojca Kucler Dolinar. »Ta se odraža tudi v dejstvu, da je danes, tukaj, v Portorožu, veliki dogodek, ko bo ob prisotnosti najvišjih predstavnikov EU in slovenske vlade, visokih političnih predstavnikov držav Euromed ter seveda rektorjev in drugih akademskih predstavnikov evrosredozemlja, slavnostni podpis ustanovne listine Evro-sredozemske univerze s sedežem v Sloveniji.«

Evropska unija poudarja pomen znanja. Če povežemo potrebo po medkulturnem dialogu, potrebo po znanju in Sredozemlje nam je tudi zamisel o novi, sodobni, mednarodni in evropski univerzi zelo blizu, je na novinarski konferenci poudarila ministrica. Ni torej čudno, da je zamisel o ustanovitvi Evro-sredozemske univerze naletela na velik odmev in podporo, kar dovolj zgovorno dokazuje že število podpisnic ustanovne listine. Doslej je takšnih 43.

»V letu medkulturnega dialoga je ustanovitev Evro-sredozemske univerze s sedežem v Sloveniji pomemben dosežek. To nam priznavajo tudi številne države evro-sredozemskega območja, ki smo jih obiskali v minulem letu dni in jim predstavljali projekt Evro-sredozemske univerze« je poudarila Kucler Dolinarjeva.

Poudarila je pomen dejstva, da je projekt dobil veliko mednarodno politično in akademsko podporo. Hkrati pa izrazila zadovoljstvo, da so vse štiri slovenske univerze in ZRC SAZU podpisali pismo o nameri za sodelovanje z Evro-sredozemsko univerzo.

Pomembno je zavedati se, da je ustanovitev Evro-sredozemske univerze v Sloveniji lahko ena od konkretnih izraznih oblik medkulturnega dialoga in dodatna visokošolska, znanstvena, kulturna in gospodarska priložnost za Slovenijo. »Verjamem, da bo Slovenija priložnost dobro izkoristila,« je dejala Kucler Dolinarjeva.

Direktorica Centra Emuni dr. Nada Trunk Širca  je poudarila, da bo Evro-sredozemska univerza temeljila na mobilnosti visokošolskih učiteljev ter študentov. ®e to poletje bo Center EMUNI pripravil poletno šolo, na kateri je udeležbo potrdilo že okoli sto študentov, predavalo pa bo nekaj več kot 20 tujih učiteljev. Javnost je dr. Trunkova seznanila tudi z načrtom, da bodo novembra izdali mednarodno znanstveno revijo ter pripravili mednarodno konferenco na temo medkulturnega dialoga.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.