Urban festival 2009

V soboto smo v ljubljanskih Križankah dočakali prvi Urban festival, ki je že ob bežnem pogledu na seznam glasbenikov obljubljal veliko kvalitetne glasbe za različne okuse.

Lahko bi rekli, da je vsakdo lahko našel nekaj zase, tako kot se za prilastek urbano spodobi. Kljub slabemu vremenu se je na celem festivalu – vključno z afterpartyjem v klubu Sub sub – zbralo nekaj več kot 1800 ljudi, kar je zgolj 200 manj, kot so jih pričakovali organizatorji. Za prvič torej nikakor ni slabo.

Zagotovo je bila poslastica večera nastop britanske trip hop, drum and bass in rock skupine Kosheen, katerih ime je sestavljeno iz japonskih besed ko in shin, kar pomeni staro in novo. Ime so zagotovo dobro izbrali, saj odlično združujejo pop rock vokal in elektronske ritme, ki so dodobra razgreli množico. Divji in osvežujoče zmiksani ritmi so ob odličnem ozvočenju razbijali v prsih, pevkin gas pa je bil pravi balzam za ušesa, saj v nekaj manj kot uro trajajočem nastopu ni napačno odpela niti enega samega tona. Po njenem praktično perfektnem nastopu v živo bi se lahko zgledovale marsikatere svetovno znane pevske zvezde, ki jih neprestano rešujejo odlični back vokalisti. Pevki Sian Evans so bili obiskovalci zagotovo najbolj hvaležni za odlično izvedbo znanih komadov, kot so Hide U, All In My Head in Catch, ki smo si jih prepevali še dolgo v noč. Če je k njenemu samozavestnemu in malce ekscentričnemu nastopu pripomoglo tudi dejstvo, da si je pevka na odru ležerno prižgala dim najbolj priljubljene in razširjene prepovedane substance, ne vemo.

Množica obiskovalcev sicer ni pokala po šivih, je pa postajala med nastopom Kosheen vse bolj številčna, vse do nastopa makedonskega skladatelja in producenta Kirila Džajkovskega s svojo skupino glasbenikov, ko so divjih ritmov željni obiskovalci dobesedno eksplodirali in eksotično plesali vse do zadnjega komada. Še tako nepozornemu očesu bi težko ušlo, da so nam balkanski ritmi vendarle še vedno najbolj blizu, saj so čustva obiskovalcem popustila kot Kubancem, ko zaslišijo ritme salse. Edina kritika, ki bi jo lahko izrekli sicer nadvse inovativni in dobri glasbeni ideji, so moteče ponavljajoči rimti in refreni, ki pa ljubljanske publike na splošno niso zmotili.

Sicer pa so na prvem Urban festivalu nastopili še slovenski indie rock band Non, nadarjena pevka Yarah Bravo skupaj z DJ Sarah, bošnjaška skupina hip hop in reggae skupina Dubioza Kolektiv ter DJ Borka, Radio Nula Soundsystem in Zlatko, v Sub Subu pa so se predstavili še srbski glasbeniki Mistake Mistake. Pestra druščina torej, ki je zagotovo postavila dobre temelje za razvoj še enega uspešnega slovenskega festivala.

Tekst: Sanja Macur
Foto: Andraž HudnikKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.