Univerza v Ljubljani med 1,7% najboljših univerz

Center for World University Rankings (CWUR), ki predstavlja največjo globalno lestvico univerz, je objavil letošnji seznam najboljših univerz na svetu. Univerza v Ljubljani je na lestvici napredovala na 467. mesto med več kot 27.000 visokošolskimi izobraževalnimi ustanovami in se tako uvrstila med 1,7 odstotka najboljših.

CWUR nudi zanesljivo globalno lestvico visokošolskih ustanov, znano po objektivnosti, transparentnosti in konsistentnosti.  Zaupajo ji študenti, akademiki, administracija univerz in vladni predstavniki po celem svetu. Letos je bilo ocenjenih 27.700 visokošolskih izobraževalnih ustanov, izmed katerih je oceno prejelo prvih tisoč, ki se intenzivno ukvarjajo z raziskovanjem.  Lestvica meri kakovost izobrazbe in usposabljanja študentov, ugled članov fakultet in kakovost njihovih raziskav. Pri merjenju se ne zanaša na ankete ali podatke, ki jih posredujejo univerze. Univerza v Ljubljani je v primerjavi z letom 2016 na lestvici napredovala s 477. mesta na 467. mesto in se tako uvrstila med 1,7 odstotka najboljših.

CWUR pri razvrščanju univerz uporablja osem objektivnih indikatorjev:

  1. kakovost izobrazbe – izmerijo jo glede na število študentov univerze s pomembnejšimi mednarodnimi nagradami in priznanji in glede na velikost univerze (25 odstotkov),
  2. zaposljivost študentov -  izmerijo jo glede na število študentov univerze z menedžerskimi položaji v najuglednejših svetovnih podjetjih in glede na velikost univerze (25 odstotkov),
  3. kakovost fakultet – izmerijo jo glede na število akademikov, ki so prejeli večje mednarodne nagrade in priznanja (25 odstotkov),
  4. publikacije – izmerijo jih na podlagi števila znanstvenih člankov v uglednih publikacijah (5 odstotkov),
  5. vpliv - izmerijo ga glede na število znanstvenih člankov, ki se pojavijo v zelo vplivnih revijah (5 odstotkov),
  6. citati – izmerijo jih na podlagi števila pogosto citiranih člankov (5 odstotkov),
  7. splošni vpliv – izmerijo ga glede na h-indeks univerze (5 odstotkov); gre za razmerje med številom znanstvenih objav v revijah z dejavnikom vpliva in številom citatov,
  8. patenti – izmerijo jih glede na število mednarodnih zahtevkov za registracijo patentov (5 odstotkov).

Univerza v Ljubljani je poleg uvrstitve na lestvici CWUR uvrščena tudi na preostale tri najvplivnejše globalne lestvice. Na Šanghajski lestvici (ARWU) se že več let zapored uvršča od 401. do 500. mesta. Na lestvici (Times Higher Education Ranking (THE) je uvrščena od 601. do 800. mesta, na lestvici QS World University Rankings se uvršča med 651. in 700. mestom, na lestvici QS EECA University Rankings pa je uvrščena med odstotek najboljših univerz v regiji Srednje in Vzhodne Evrope ter Centralne Azije.

»Uvrstitve Univerze v Ljubljani na različnih lestvicah nakazujejo odlično delo naših članic. Če bomo še naprej delali kakovostno, s poudarkom na lastnih ciljih, ki jim želimo kot univerza slediti, sem prepričan, da se bomo posledično uvrščali visoko tudi na svetovnih lestvicah,« je pojavnost Univerze v Ljubljani na svetovnih lestvicah univerz komentiral rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Igor Papič.

Vir: uni-lj.siKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

AntiValentinovo

Podarjamo 2 vstopnici za koncert AntiValentinovo v Cvetličarni in album Eda Maajke "Put u plus"! Spodaj izpolnite svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Kaj pravi Vojko V, ko mu v trgovini natehtajo 16dg mortadele namesto 15dg?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Mando Diao

Podarjamo 2 vstopnici za koncert Mando Diao v Cvetličarni! Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Iz katere države izvira band Mando Diao?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Halloween ft. Prezioso & Marvin

Podarjamo 3x1 vstopnico za Halloween v Cvetličarni, kjer boste obujali spomine z dvojcem Prezioso & Marvin. Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki glasi: Navedi svoj najljubši komad dua Prezioso & Marvin.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Umek

Podarjamo 2 vstopnici za žur z Umekom, ki se bo 21.12. odvijal v Kurzschlussu. Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor zapiši ime in priimek osebe, ki bi se ti ta večer pridružila!


Spremeni besedo.