Tutorstvo

Vsak bruc se kmalu po tem, ko prvič prestopi prag izbrane fakultete, sreča z izrazoma »tutor« in »tutorstvo«. Marsikomu sploh ni jasno, kdo oziroma kaj naj bi tutor sploh bil, vendar prav kmalu lahko tutor postane brucev največji vir koristnih informacij in nasvetov v zvezi z vsemi študijskimi vprašanji.

Tutorstvo je namreč proces, pri katerem tutorji nudijo študentu odgovore na najrazličnejša vprašanja v zvezi s študijem. Tu niso mišljena le ozko usmerjena vprašanja, ki se tičejo same snovi študija. Tutorstvo je na fakultete vpeljano z namenom, da študentom čim bolj olajša sam študijski proces in jim ponudi nekakšno celostno podporo v času študija. Tako se študentje na svoje tutorje lahko obrnejo tudi, kadar rabijo kakršen koli nasvet v zvezi z obštudijskimi dejavnostmi, načini in tehnikami učenja, uvajanjem v novo študijsko okolje,… Tutorji so lahko tudi neke vrste vezni člen med profesorjem in študentom, v kolikor se na tej relaciji pojavi kakršno koli nesoglasje oziroma zadrega.

Kdo je tutor?

Tutorji so lahko študentje in učitelji. Najpogosteje se srečujemo s tuturji študenti. Tu gre za študente višjih letnikov, ki so dodeljeni določeni skupini mlajših študentov, z namenom, da jim pomagajo pri privajanju na študijsko življenje in z njim povezane obveznosti. Nudijo jim seveda tudi pomoč pri sami študijski snovi, vendar pa velja poudariti, da imajo tutorji predvsem vlogo informatorjev in nikakor ne inštruktorjev.

Tutorji učitelji pa imajo predvsem vlogo svetovalcev glede samega študija, vsebinskih vprašanj in karierne poti.

Tutorstvo je vsekakor zelo dobrodošla in koristna dejavnost v okviru vsake fakultete. Za študente ni obvezna, je pa zagotovo zelo priporočljivo izkoristiti to možnost in se večkrat obrniti na tutorja. Nasvet nekoga, ki se je z vsemi problemi in vprašanji, ki te pestijo, tudi sam že spopadel, je vsekakor največ vreden in predvsem povsem verodostojen.

Tekst: Nika ČeraničKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.