Tobačni evro prava rešitev?

Minister za zdravje Andrej Bručan se je v torek sestal s predstavniki nevladnih organizacij, združenih v Slovenski zvezi za tobačno kontrolo. Ti so mu predstavili predlog t.i. tobačnega evra.

Slovenska zveza za tobačno kontrolo in društvo Junijska lista sta predstavila predlog o uvedbi tobačnega evra, ki bi po besedah predsednika Junijske liste Gorazda

Drevenška močno pripomogla tudi k povečanju prihodkov v državni proračun.Drevenšek pojasnjuje, da bi bil dodaten prihodek v vrednosti 40 odstotkov tobačnega evra, s čimer bi se državni prihodki povečali za okoli 100 milijonov evrov. Ta denar bi nato namenili zdravljenju bolezni, povezanih s kajenjem, in preventivi. Po besedah Drevenška bi pridobili vsi, saj bi kadilci dobili možnost, da se odvadijo od kajenja, v primeru bolezni pa bi dobili tudi zdravstveno oskrbo. Nekadilci s tem pridobijo, ker jim ni več treba vdihavati dima, koristi od tega pa bi imela tudi vlada, ker bi pridobila nek dodaten vir financiranja, je pojasnil Drevenšek.

 

Dvig cene cigaret za 10 odstotkov je v Evropi zmanjšal število kadilcev za štiri odstotke. (Foto: Reuters) Trenutno cigaretna škatlica v Sloveniji stane 2,26 evrov, kar je 60 odstotkov evropskega povprečja. Tudi če bi cigarete podražili za en evro, bi še vedno ostali v evropskem povprečju, je povedal Jan Peloza iz Mladinskega združenja brez izgovora. Peloza je tudi opozoril na dejstvo, da je zaradi dviga cene cigaret v Evropi za 10 odstotkov se je število kadilcev zmanjšalo za štiri odstotke. (STA, 24UR)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

MotörCity 2018

Podarjamo 2x1 vstopnico za letošnji MotörCity 2018! Spodaj vpiši svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Kje se bo odvijal uradni Warm Up party festivala MotörCity?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2018

Podarjamo 2x2 vstopnici za letošnji Ultra Europe 2018 v Splitu! Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor dopiši ime, priimek in email osebe, ki jo boš povabil/a zraven, v kolikor osvojiš 2 vstopnici!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Fuksi 2018

Podarjamo 2x2 vstopnici za festival Fuksi. Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor zapiši ime in priimek osebe, ki ji podariš drugo vstopnico ter za kateri dan festivala! Sodelujejo lahko samo polnoletne osebe.


Spremeni besedo.