Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Tiskovna konferenca Pankrtov ob 40. obletnici obstoja

Štirideset let mineva, odkar so Pankrti na Gimnaziji Moste doživeli krstni nastop. Konec 70. let in na pragu osemdesetih let prejšnjega stoletja je punk pozival k spremembam in k njim so na nek način pripomogli tudi Pankrti; sceno so sooblikovali z legendami kot so Ljubljanski Psi in Kuzle, letošnji 40. jubilej pa bodo predstavili kot se spodobi – s koncertom v Stožicah 20. oktobra, kjer bo z njimi kot poseben gost nastopil nihče drug kot Glen Matlock, član nezamenljivih, kultnih Sex Pistols.

Edino primerno je torej bilo, da novinarsko srenjo povabijo na druženje tja, kjer se je vse začelo – na Gimnazijo Moste. Na ljubljanski srednji šoli so šli celo tako daleč, da so Pankrtom postavili spominsko ploščo in to kot prvi slovenski zasedbi.

Skrbno načrtovan rojstnodnevni koncert bo pospremila cela vrsta ogrevačev. Na posebnem natečaju je band izbral tri mlade glasbene ustvarjalce, ki jim želijo z gesto pomagati pri preboju na širšo sceno – Luto, Brez vprašanj ter Eightbomb, veliki stožiški oder pa bo okusila to ženska metal skupina Hellcats. Pankrti o njih pravijo, da so jim kot nadomestne mame, saj jim v svojih prostorih omogočajo vaje, na katerih pilijo še zadnje podrobnosti in tone.

Da tokrat res ničesar ne prepuščajo naključju govori ne samo dejstvo, da so koncert najavili že konec lanskega leta, temveč tudi to, da jim je v svoje vrste uspelo privabiti Glena Matlocka. Basist Sex Pistols je z njimi že nastopil sredi 90. let v hali Tivoli, ko so Pankrti za britanske punkerje ogrevali publiko na turneji Filthy Lucre. O veličini gosta priča tudi to, da je med drugim soavtor skladbe God Save the Queen, zagotovo enega največjih hitov Sex Pistols.

Pankrti se tako iz Tivolija, kjer so proslavili tridesetico, pospešeno pripravljajo na osvojitev Stožic. Vstopnice za 20. oktober so še vedno na voljo prek sistema Eventim, od 25 eur naprej.

Foto: Nejc Mekiš