Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

The Wedding Present v Kinu Šiška

V osemdesetih, po zlati dobi punka, se je zgodil še en masiven vpliv v svetovni glasbeni sceni, ki je prišel iz britanskih krogov. Indie bandi, ki združujejo post punk, glam rock in garage style so prinesli nov val kreativnosti in izraznosti.

Glasba bolj subtilna kot hardcore punk a še vedno dovolj ostra, da ni prešla v mainstream je bombardirala sceno. Leta 1985 so se pojavili The Wedding present, ki so sledili imenom kot so The Smiths, Gang of four in skoraj polovici Manchestra. Fantom iz Leedsa nekako ni uspelo priti na vrh lestvic, kar je zame še en izmed misterijev glasbene scene. Band katerega glasba se giblje od melanholičnih zvokov, ki jih lahko proizvede le britanska glasba, do energičnih prestopov katerim smo priča ob poslušanju The Fall ter melodičnih punk trenutkov, ki nas privedejo nazaj k Buzzcocks in Sonic youth hrupu. The Wedding present so s svojimi direktnimi besedili in stilom, ki se je razvijal skozi različne faze njihove 25-letne kariere po mojem mnenju eden najbolj spregledanih bendov te vrste.

Na sobotno noč v Kinu Šiška so The Wedding present imeli težko nalogo čemur sem bil priča že večkrat pri drugih bendih, igrati prvič v državi pred neznano publiko in skompresirati skoraj tridesetletno kariero in različne glasbene faze v dvourni nastop. Ampak jim je uspelo! Mlada preskupina Can of Bees je opravila dobro nalogo kot intro za legende iz Leedsa. Edina pomankljivost koncerta je bilo pomanjkanje publike. Čudi me, kako da toliko mladih ne more brez Kings of Leon na njihovih playlistah a so hkrati indiferentni,  ko pri nas igra Dave Gedge in njegova ekipa.

Wedding present so se pojavili v svoji turnejski obliki, kar pomeni, da je bil Dave edini originalen član zasedbe, kar je pravzaprav dovolj, glede na to da je on srce benda.  Setlista je odlično združevala stare pesmi  in hite kot so »My wedding dress« in »Sea monsters« ter nov material. Tudi sam nastop, brez prisiljene interakcije z občinstvom je povedal dosti o bendu. Sproščenemu a hkrati rezerviranemu pristopu ni manjkalo tipičnega britanskega humorja (”Nice day for a concert, Saturday….it is Saturday tonite, right?”… ”Metelkova… 24 hour party turf? Not in my age, i prefer boat ride”.. .” I haven’t been photographed this much in my entire life…..and I have to admit i like it”), ki je naredil dvourni nastop nabit s čustvi in melanhonijo, ki je prehajala v energijo pravo poslastico za občistvo. Maloštevilna publika je bila večinoma čez trideset in od tega kar nekaj tujcev. Pomanjkanje poslušalcev je naredilo koncert boljši, saj so nastopi za manjše občinstvo bližje esenci benda. The Wedding present niso bili nikoli množično oboževan band. Delujejo celo bolj sproščeni v malih klubih kot na večjih festivalih. Kot mi je eden izmed prisotnih povedal »Ko sem prvič slišal za njih sem mislil da so slaba verzija Smithsov, ko sem jih prvič slišal v živo sem postal njihov fan… to je bilo 15 let nazaj«

Bend, ki nikoli ne igra bisa, kot nas je Dave vljudno obvestil je celo odigral eno priredbo, ki nima  imena glede na to da je Dave rekel samo: »There is a band in Wales that covered a band from Germany…and we are going to cover them now«. Konec koncev, super koncert, dobra atmosfera, brezhiben zvočni sistem. Dovolj zame tisto sobotno noč. Saj je bila sobota, kajne?

Ostale fotke s koncerta pa najdete tukaj.

Tekst: Nemanja Živić
Foto: Eva Krempuš