Težave z ADSL internetom

Kaj storiti, ko “ckrne” internet?Veliko ljudi ob prvi prekinitvi internetne povezave pograbi telefon in takoj pokliče tehnično pomoč svojega operaterja. Zaradi takšnih nesmiselnih klicev se nato na telefonskih linijah delajo tudi več kot pol-urne čakalne vrste, s tem pa so najbolj oškodovani ponavadi prav tisti uporabniki, ki takšno pomoč ravno najbolj potrebujejo, vendar pa zaradi tega do nje ne morejo.

Velikim čakalnim vrstam bi se lahko izognili, če bi vsak uporabnik poznal vsaj najbolj osnovne korake pri "izgubi signala". Velika večina klicev se konča že po tem, ko telefonski operater uporabniku predlaga reset modema, kar velikokrat odpravi napako.

Ker se največ napak pojavlja na ADSL povezavah, se bom osredotočil na 3 najbolj pogoste napake, ki se pojavljajo na tej povezavi in ki so po neki okvirni oceni razlog za več kot 50% klicev uporabnikov, čeprav se jih lahko zlahka in hitro odpravi.

Najpomembnejši korak pri odpravi napake je diagnoza same napake, kar pa je pri ADSL povezavah olajšano, ker pri neuspešni vzpostavitvi povezave, aplikacija sama napiše številko napake. Tri najpogostejše napake so tako "napaka 678", "napaka 691" in "napaka 769":
 
Napaka 678

Gre za eno bolj splošnih napak, ki nima nekega konkretnega razloga. Ponavadi pride do nje zaradi kratke prekinitve na liniji. Večinoma se napaka odpravi zgolj z resetom modema ali ruterja (odvisno od povezave – če imate ruter, resetirajte najprej modem in nato še ruter), kar pa se razen pri redkih izjemah naredi preprosto tako, da modem/ruter za kakšno minuto izklopite iz napajanja. To je tudi prvi korak, ki ga bo z vami naredil telefonski operater. Prav gotovo zato ni smiselno klicati tehnične pomoči, preden ne opravimo reset. Ko vklopite modem/ruter, počakajte še kakšno minuto, da dosežejo vse naprave normalno delovanje in potem poskusite ponovno vzpostaviti povezavo.
 
Napaka 691

"Priljubljena napaka" telefonskih operaterjev. Gre namreč za napako, ki je v veliki večini primerov povsem na strani uporabnika, saj ta napaka pomeni, da je vpisano napačno uporabniško ime ali geslo. Potrebno je dobro preveriti podatke, ki ste jih vpisali, preveriti ali je slučajno vklopljen "Caps Lock"  in na splošno biti pazljiv na razliko med malimi in velikimi črkami. Preden se pokliče tehnična pomoč je lažje pri družinskih članih najprej preveriti, če je kdo zamenjal geslo, saj je tudi to eden pogostih vzrokov za to težavo.
 
Napaka 769

Napaka, ki se dotika mrežne kartice. Ponavadi je za odpravo napake dovolj že, če se ponovno vklopi mrežna kartica. To pa storimo tako, da v operacijskem sistemu Windows XP kliknemo na Start – Nadzorna plošča – Omrežne povezave ter nato na ikono "Local area connection" ali "Povezava lokalnega omrežja" kliknemo z desno tipko na miški ter izberemo prvo opcijo "Enable/Omogoči"

V kolikor bi se vsi držali teh kratkih in enostavnih napotkov, sem prepričan, da bi bile čakalne vrste pri tehnični pomoči internetnih operaterjev veliko krajše in bi tisti, ki pomoč res potrebujejo, veliko hitreje prišli do rešitev svojih težav. Tako bi operaterji imeli manj dela, prav gotovo pa bi bili zato tudi bolj ustrežljivi. Ljudje na drugi strani linije ponavadi kljub svojemu znanju večinoma odgovarjajo na povsem splošna vprašanja okoli težav, ki sem ji opisal zgoraj.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.