Teden zdravja 2013

Študentski svet Univerze v Mariboru se zaveda, da študentje ob prehitrem življenjskem slogu pozabljajo na svoje zdravje, ki bi ga morali krepiti s športnimi aktivnostmi in pravilno prehrano.

Z namenom, da s prihajajočim svetovnim dnevom zdravja, ki bo 7. aprila, povežemo celotedenske aktivnosti in jim prikažemo, kako se na enostaven in zabaven način lahko razgibajo, ter jim razkrijemo nekaj resnic o hitrih dietah, izgorevanju maščob in podobnih vsebin izobraževalnih predavanj, letos že drugo leto zapored organiziramo projekt »Teden zdravja«, ki se bo odvijal med 8. in 12. aprilom na različnih lokacijah v Mariboru.

Vsi dogodki bodo brezplačni, saj želimo privabiti čim več študentov in študentk ter tako izkoristiti priložnost, da jih osveščamo o zdravem načinu življenja in jim približamo športne aktivnosti, kar sta tudi glavna namena dogodka.

»Teden zdravja« je lansko leto prejel dober odziv študentov, kar je vidno tudi v spletni galeriji, ki si jo lahko ogledate (npr. pomladni maraton plesa in gibanja, vodna košarka in vaterpolo, obisk Ruth Podgornik Reš, predstavitev prehranskih dodatkov in pravilne fitnes vadbe in druge). Želimo si, da bi letos pritegnili še več študentov ter projekt naredili še
boljši in bolj odmeven.

Odvijale se bodo športne in izobraževalne aktivnosti.

Izobraževalne aktivnosti:

- 8. april ob 14. uri: seminar “Kako v 1 tednu izgubiti 10kg? Razbijanje mitov o ekspresnih dietah.” v Podreccini dvorani na Univerzi v Mariboru: Si razbijate glavo, kako pred poletjem najhitreje izgubiti odvečne kilograme? Vas skrbi, da bi na hitro shujšali, potem pa bi spet prehitro pridobili izgubljene kilograme nazaj? So ekspresne diete vredu ali ne? Na predavanju bomo natančneje pregledali proces hujšanja in odgovorili na vprašanje, kako shujšati 10 kg v mesecu dni. Vključili bomo primere iz prakse in pogledali, kako, če sploh, se izogniti pasti jojo učinka. Vse te informacije nam bo podala Mojca Cepuš, svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka (Društvo BeFit).

- 10. april ob 17. uri: seminar osebnega fitnes trenerja Lorencina “Postani FATburner!” na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM v predavalnici P01: prirejamo 90 minutno predavanje z vročo tematiko, kjer bo predaval Marck Goran Lorencin. Predavanje bo obsegalo naslednje teme: Najučinkovitejše trening metode za hujšanje, Trening za celo telo brez orodja in Najpogostejše napake, neresnice. Na koncu bo sledila še debate ter odgovori na vprašanja udeležencev.

Marck Goran Lorencin je učitelj in mentor številnim trenerjem, pionir osebnega trenerstva, urednik, predavatelj, avtor, motivator, lastnik trening centra Superfit KLUB, avtor mojTrener.com, hobi fotograf, webdizajner, tehcno geek, ljubeči oče,
zgled zdravja in nadpovprečne fizične pripravljenosti 365 dni v letu. Več o njem najdete na: http://mojtrener.com/superfit-fatburner-28-dni.

- 12. april ob 10. uri: Obnovitveni tečaj prve pomoči v Amfiteatru Filozofske fakultete UM: ZNANJE REŠUJE ŽIVLJENJA, zato bomo za študente in zaposlene na Univerzi v Mariboru v sklopu projekta Teden zdravja organizirali obnovitveni tečaj prve pomoči, da bomo vedno pripravljeni na pravilen način pomagati sočloveku.

Športne aktivnosti:

- 8. do 12. april: celotedenski dogodek: ŠTUDENT FIT teden v Fitinn studiu Maribor (Loška ulica 13, Maribor) – Fitinn studio prispeva svoj košček k bolj zdravemu in športnemu študentskemu načinu življenja. Ob predložitvi študentske izkaznice omogočajo vsem študentom Univerze v Mariboru PROST VSTOP in BREZPLAČNO UPORABO Fitinn studia v Mariboru.

Za vadbo pod strokovnim vodstvom trenerjev se lahko obrnete na telefonsko številko 059 343 230 in e-mail mb.kolosej@fitinn.si. Podrobnosti najdete na spletni strani www.fitinn.si.

- 8. april od 12. do 13.30: Pole dance (ples ob drogu) v Centru plesa (Tkalski prehod 5, 2000 Maribor): ples ob drogu odpira nove dimenzije spoznavanja lastnega telesa in čuta za plesno izražanje. Je intimen izrazni ples, ki zahteva dobro telesno
pripravljenost, hkrati pa poudarja ženskost skozi prizmo intimnosti in zapeljivosti. Je kombinacija plesa in gimnastike. Izvaja se ob drogu, na drogu in na tleh ter od plesalke zahteva moč, fleksibilnost in vztrajnost. Trening sestavlja ogrevanje (usposabljanje telesa, izboljšanje fizične kondicije, povišanje fleksibilnosti), učenje elementov ob in na drogu, učenje koreografije in proti koncu ohlajanje, ki preprečuje mišično razbolelost. Tudi mi bomo 21 dekletom v enem treningu predstavili, kako izgleda trening plesa ob drogu v Kulturnem društvu Center plesa. Najprej se bodo dobro ogrele, naučile par osnovnih elementov pole dance-a in za zaključek sestavile krajšo koreografijo.

- 8. april od 17. ure naprej: Maraton plesa in gibanja na UŠC Leona Štuklja:

Maraton aerobike je eden izmed že tradicionalno organiziranih dogodkov, ki je med študenti poznan in zelo priljubljen. Tokrat se bodo lahko razmigali na:

17.15 – 17.45 YOGALATES
17.45 – 18.30 TNZ
18.30 – 19.15 PILATES
19.15 – 20.00 ZUMBA I
20.00 – 20.45 STEP
20.45 – 21.30 PILOXING
21.30 – 22.15 ZUMBA II

- 9. april od 15. ure naprej: Košarkarski turnir trojk na UŠC Leona Štuklja: na turnir se bodo prijavile ekipe, ki se bodo pomerile v igranju košarke. Najboljši bodo tudi nagrajeni.

- 9. april ob 17. uri: Cooperjev test »Koliko goriva ima tvoj motor?« na Atletskem stadionu Poljane: Cooperjev test je preprost test aerobnih funkcionalnih sposobnosti, s katerim ugotavljamo vzdržljivost in spoznavamo psihične odzive organizma med neposredno pripravo na tekmo. Pri testu merimo razdaljo, ki jo posameznik zmore premagati v 12 minutah. Razdalja za fante bo tokrat znašala 2400m, za punce pa 1600m.

- 10. april od 14. do 17.00: Plezanje za začetnike na UŠC Leona Štuklja: se želite naučiti osnov plezanja in pod strokovnim vodstvom vstopiti v svet gibanja v vertikali? Potem se v sklopu projekta Teden zdravja ponuja prava priložnost, da ob
prijetnem druženju spoznate zakonitosti gibanja v višino.

- 10. april od 15.30. do 17.00: Turnir v plavanju in vodnih športih v Kopališču Pristan: Potekalo bo tekmovanje v plavanju na čas na 50 m v prostem slogu. Podeljene bodo nagrade za prva tri mesta, posebej za punce in fante. Hkrati bo potekala predstavitev vodne košarke in vaterpola.

- 11. april od 16. do 18.00: Jogging ob Dravi: Zberemo se pred UŠC Leona Štuklja, s kombinacijo hoje in teka se odpravimo proti Mariborskem otoku, kjer bo potekal večji del aktivnosti. Tek bo v mejah zmožnosti posameznika, tako da se lahko prav
vsi brez skrbi pridružite. Na UŠC Leona Štuklja se bodo lahko koristile tudi garderobe. Pri aktivnostih bomo podelili tudi razne praktične nagrade, ki so jih prispevali naši sponzorji: ViaSlovenia.com, Thermana Laško, Športni objekti Maribor, BeFit, Europark, Pivovarna Laško, Collegium, Študentski servis Maribor, E-študentski servis, Center plesa, Fitinn studio.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.