Tarok – priljubljena igra s kartami

Ogromno študentov v Sloveniji obožuje tarok, pogosto je ta igra s kartami kriva tudi za kak neopravljen izpit. Pa veste, da obstaja tudi izjemno popularna spletna različica te igre?

Da je tarok igra s kartami, vemo vsi, marsikateri ljubiteljski igralec, ki ga tarok zanima zgolj kot igra za krajšanje časa na plaži, pa se pravzaprav ne zaveda, da gre pravzaprav za igro, katere draž nista v prvi vrsti zmaga ali poraz, temveč način, kako nam uspe priti do zmage. Ja, tarok je predvsem igra, za katero je potrebno logično razmišljanje in strateško načrtovanje, in pri kateri vam lahko ena sama poteza zmago izmakne izpred nosu – nekako tako kot pri šahu.

Leta 2005 so nas razveselili tudi s spletno različico te igre – igra Tarok je dosegljiva na portalu E-mesto, na katerem pa po besedah avtorjev letos pripravljajo tudi celovito prenovo, tako da bo igra kmalu nadgrajena v še bolj privlačno in igralno različico. Presenetilo nas je, kako je tarok pravzaprav zanimiv tudi na spletu, saj si marsikdo tega ne zna predstavljati, ker je taroka vajen le za mizo s prijatelji, na plaži ali med odmori na faksu.

Tarok igra pri nas veliko število ljudi. Pravzaprav se glede priljubljenosti te igre s kartami menda uvrščamo kar v sam svetovni vrh, torej se s tem, da gre za nekaj napetega gotovo strinja večina. Zakaj je tako?

Razlog je predvsem v samih pravilih. Tarok je namreč igra, kjer ne zmaga vedno tisti, ki ima najboljše karte, in ne izgubi vedno tisti, ki ima najslabše. Dober igralec zna slabega vedno presenetiti, ne glede na to, da drži v rokah podobe, ki bi jim le malokdo pripisal zmago. Tudi možnosti izbire samega načina igre znotraj taroka so precej pestre, zato ponujajo različne možnosti za zmago – in ob enakih kartah lahko nekomu z dobrim načinom igre “berač” uspe, drugemu pa ne.

Tarok torej gotovo ni igra za tiste, ki si zgolj želijo malo sprostitve, ob kateri ni potrebno naprezati možganov. Je igra za tiste, ki se miselne telovadbe ne bojijo, ter jih privlači izziv. In verjemite, da si taroka nihče ne želi igrati z ljudmi, ki ga ne jemljejo resno – pravim igralcem namreč ne more biti v prav noben izziv, če imajo nasprotnike, ki brez premišljanja odmetavajo karte po barvah, ne da bi pri tem mislili vsaj nekaj »štihov« naprej.

Če se torej lotite učenja ali igranja taroka, ga vzemite resno. Nenazadnje se boste pravil hitro naučili, za dobro igro in poznavanje »trikov« pa bo potrebne kar nekaj prakse, ki je lahko za soigralce včasih tudi neprijetna. In če »uvajanju« niste povsem predani, potem je za vaš gotovo boljša kakšna druga igra, na primer remi.

Tekst: Damir VidanKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.