Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Tarja Turunen v Križankah

Plečnikove Križanke so se to sredo, 14.10.2009, tresle ob zvokih simfo metala – Ljubljano je namreč obiskala finska sopranistka Tarja Turunen, mnogim bolj znana kot soustanoviteljica in bivša članica finske heavy metal skupine Nightwish, ki je pred nekaj leti že gostovala pri nas.

Po nenadnem odhodu iz skupine leta 2005, se je Tarja podala na samostojno glasbeno pot in izdala dva albuma, naslednje leto pa naj bi na tržišče prišla še tretja kompilacija z naslovom What Lies Beneath. V sklopu turneje Final Storm Tour 2009 je obiskala Nizozemsko, Nemčijo, Španijo, Švico, Italijo, Turčijo, Grčijo in Bolgarijo, v naslednjih tednih pa jo pričakujejo tudi na Češkem, v Belgiji in Združenem kraljestvu. Največ koncertov pa bo izvedla v rodni državi, kjer sta njena kariera in popularnost na višku.

Po dveh predskupinah, Furnaze in Kings of Modesty, ki jima ni uspelo ogreti publike, je Tarja ob pol enajsti uri prišla na oder in navdušila s svojo garderobo – vijoličnim ogrinjalom, ki je dajal občutek glamuroznosti. Njen repertoar je obsegal pesmi z najnovejšega albuma My Winter Storm, kot so I Walk Alone, The Escape of the Doll, Die Alive, priredbo Cooperjeve uspešnice iz poznih osemdesetih, Poison ter nekaj uspešnic skupine Nightwish. Tarja je obiskovalce vzpodbujala s kratkimi slovenskimi besednimi zvezami, ki se jih je naučila med bivanjem v prestolnici. Tako je večkrat simpatično ponovila ‘Fanta-sti-čni ste’ in se neutrudno zahvaljevala z izvrstno izgovarjavo besede ‘Hvala.’ Omeniti je treba tudi zanimivo scenografijo, ki se je spreminjala od divjega utripanja reflektorjev do umirjenega zvezdnega ozadja, ki je pričaral vtis čarobnosti. Na odru so jo spremljali legendarni Mike Terrana (bobni), Christian Kretschmar (klaviature), Oliver Holzwarth (bas kitara), Alex Scholpp (kitara) in Max Lilja (čelo).

Še tako udarni zvoki bobnov, klaviatur in angelskega vokala pa niso uspeli prepričati občinstva, ki je napolnilo le dobro tretjino Križank in tri ure skoraj nepremično stalo na mrazu. Le peščica največjih oboževalcev tik pod odrom je dajala vtis, da jih hladno vreme prav nič ne moti in so pijani od ekstaze neizmerno uživali. Tarja je ob koncu dejala, da upa na ponoven nastop prihodnje leto, vendar glede na število prodanih vstopnic, močno dvomim. Zagotovo pa njenega obiska zlahka ne bodo pozabili bližnji prebivalci, saj je Terrana odigral enkraten solistični nastop na bobnih in požel ogromen aplavz.

Tekst: Katja Šadl
Foto: Martin Preželj