Subvencija za samozaposlitev

Preberite si nekaj več o subvenciji za samozaposlitev in na kakšen način lahko pridete do nje.

Zavod RS za zaposlovanje in Ministrstvo za delo enkrat na vsake toliko zainteresiranim ponudita subvencije za samozaposlitev, ki znašajo po 5.000 €. Nudi se jih brezposelnim osebam, ki se odločijo, da bodo odprle s.p., d.o.o. ali pa bodo pridobile status kulturnega delavca. Na tak način se spodbuja odločitve za samostojno podjetniško pot, saj je zaradi finančne spodbude podajanje v neznane vode lažje. S tem pa se rešuje tudi problem brezposelnosti.

Upravičenci do subvencij za samozaposlitev

Pogoj, da bi bili upravičeni do navedene subvencije, je, da ste na Zavodu za zaposlovanje vpisani v evidenci brezposelnih oseb. Ob prijavi v evidenco brezposelnih se vam dodeli svetovalca, h kateremu ste na posvet naročeni približno v roku enega meseca. Ko pridete na razgovor, svetovalcu pojasnite, da se nameravate potegovati za omenjeno subvencijo, saj je njihovo število omejeno.

V sklopu razgovora vam bo svetovalec pripravil zaposlitveni načrt. V njem se nahajajo tudi podatki o vaših zaposlitvenih ciljih ter izjava o vključitvi v program pomoči pri samozaposlitvi. Oboje služi kot podlaga potegovanju za že omenjeno subvencijo.

Vključena tudi brezplačna delavnica

Kandidati, ki se potegujejo za samozaposlitev, morajo obiskati tudi brezplačno delavnico z napotki glede samozaposlitve in pridobiti potrdilo s te delavnice. V sklopu delavnice so kandidatom namenjene tudi individualne ure, ki služijo razvoju podjetniške ideje.

Nakazilo subvencije

Nakazilo boste prejeli v roku enega do treh mesecev od odločitve o njegovi dodelitvi. Ta denar je namenjen kritju stroškov poslovanja vašega podjetja. Priporočamo vam, da ga uporabite predvsem za kritje prispevkov za socialno varnost in za druge stroške, ki spremljajo ustanovitev podjetja.

Prispevki za socialno varnost sicer znašajo okoli 360 evrov na mesec. Praksa glede subvencije je takšna, da mora za to, da ste upravičeni do njenega prejemanja, vaša dejavnost trajati vsaj 2 leti. V nasprotnem primeru je treba preostali del subvencije vračati.

Podjetniška ideja kot pot iz brezposelnosti

Priporočamo vam, da se za subvencijo potegujete edino v primeru, ko je podjetniška pot res vaša želja in vaša motivacija ni zgolj pridobljenih 5.000 €. Glede na to, da je pogoj za pridobitev subvencije spremljajoče izobraževanje, ki se ga morate udeležiti, izkoristite znanja in veščine, ki se vam s tem ponujajo. Na tak način boste prejeli široko paleto koristnih informacij, ki vam bodo pomagale na začetku vaše poti ter pri samem opravljanju dejavnosti, za katero ste se odločili.

Več info: https://mladipodjetnik.si/podjetniski-koticek/pridobivanje-sredstev/subvencija-za-samozaposlitevKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.