Študij turizma

Radi potujete? Ali pa si mogoče tega trenutno ne morete privoščiti, boste pa v prihodnosti prav gotovo potovali, kolikor se bo le dalo? Potem se ob izbiri prave študijske poti prav gotovo spogledujete tudi s študijem turizma.

Vendarle pa vam svetujemo, da ste pri izbiri študija majo bolj pazljivi in se zanj ne odločite le na podlagi ljubezni do potovanj. Turizem je namreč veliko več kot samo potovanja.

Če vas mika delo turističnega vodiča, za to še ne potrebujete diplome iz turizma. Obstaja možnost opravljanja tečaja za turistične vodiče, ki ga opravite na Gospodarski zbornici Slovenije, pa tudi marsikatera potovalna agencija kar sama opravi izobraževanja za delo pri njih. Ko pa se odločate za študij, torej za poklic, ki ga boste opravljali tudi čez 15 ali 20 let, pa velja malo bolje razmisliti o vaših željah. Predstavljamo vam nekaj dejstev, katerim se v turizmu ne boste mogli izogniti.

Delo med vikendi, prazniki

Turistični delavci delajo takrat, ko se drugi zabavajo. Tu ne gre le za kuharje in natakarje. Tudi turistični delavci z diplomo niso izvzeti, na primer organizatorji prireditev, predstavniki na destinaciji. Če vam torej veliko pomeni čas, preživet z družino in prijatelji, če vas mika delovnik od osmih do štirih, potem se boste morali pošteno potruditi. Tudi take službe v turizmu obstajajo, a jih ni ravno na pretek.

Tuji jeziki

Če vam tuji jeziki niti slučajno ne ležijo, raje dvakrat razmislite, preden se vpišete na turizem. Tekoče znanje vsaj dveh tujih jezikov je za diplomanta turizma nujno.

Delo z ljudmi

Če ste bolj tih in vase zaprt človek, boste morali kar precej delati na sebi in svoji komunikaciji. Turizem smo namreč ljudje, ves čas boste v stiku z nemalokrat zelo neprijetnimi strankami, s poslovnimi partnerji. Reševati boste morali marsikatero zagato v katero boste padli sami ali pa vas bodo vanjo spravili vaši podrejeni. In pri tem boste morali uporabljati zgolj in samo svoje komunikacijske veščine.

Zaposlitev

V Sloveniji obstaja kar nekaj visokih šol pa tudi fakultet, kjer vam ponujajo študij turizma v različnih oblikah. Vsi po vrsti obljubljajo, da boste po končanem študiju z lahkoto našli zaposlitev. Žal je realnost precej drugačna, službo je težko najti, veliko diplomantov turizma se zaposli v podjetjih, ki s turizmom nimajo nobene povezave.

Vendar pa, če vas zgoraj našteta dejstva niso niti najmanj prestrašila, če se z veseljem spopadete z vsakim problemom, ste komunikativni in iznajdljivi, imate radi delo z ljudmi in se resnično vidite nekje v turistični industriji, potem je študij turizma pravi za vas. Če boste študiju in kasneje delu predani s srcem, vam bodo vsa vrata odprta.

Tekst: Nika ČeraničKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.