Študij na Ekonomski fakulteti

Ekonomska fakulteta je del Univerze v Ljubljani in je bila ustanovljena daljnega leta 1946. Kot zanimivost velja omeniti, da je Ekonomska fakulteta od svojega začetka do danes formirala že več kot 40.000 ekonomistov – toliko jih je namreč v tem obdobju na njej diplomiralo.

Ekonomska fakulteta se od drugih ekonomskih in poslovnih šol v Sloveniji razlikuje po tem, da ima kar dve akreditaciji, ki zagotavljata visok nivo študija in s tem mednarodni ugled. Ima evropsko akreditacijo EQUIS in pa ameriško akreditacijo AACSB. Ekonomska fakulteta ponuja dva programa: en je univerzitetna poslovna in ekonomska šola, drugi pa je visoka poslovna šola. Z uvedbo bolonjskega sistema je Ekonomska fakulteta precej razširila možnosti vpisa na številne smeri na svojih programih.

Z dodatno ponudbo možnosti za vpis na različne smeri je Ekonomska fakulteta uvedla še dodatno pestrost pri izbiri ekonomskega ali poslovnega študija. Zelo popularna izbira študija med študenti je usmeritev “Management”, prav tako tudi “Podjetništvo”, “Trženje” in “Turizem”. Usmeritev v poslovni študij na Ekonomska fakulteta, se od usmeritve na ekonomski študij razlikuje iz tehničnega vidika predvsem po tem, da ima manj matematičnih predmetov. Tako poslovne smeri ne ponujajo poglobljenega znanja v predmetih kot so mikroekonomija, makroekonomija in statistika, temveč se bolj usmerijo v poslovne predmete kot so ravnanje z ljudmi pri delu, management rastočega posla in podjetniški projekti. Kot rečeno pa študij ekonomskih smeri, ki jih ponuja Ekonomska fakulteta, temelji na poglobitvi v bolj matematične predmete, ki zahtevajo tudi nekaj znanja statistike in smisla za matematične modele in opise. Vendar to še zdaleč ne pomeni, da so ekonomske smeri zelo matematično zahtevne, nivo, ki ga zahteva Ekonomska fakulteta, je le nadgradnja srednješolske matematike.

Študij, ki ga ponuja Ekonomska fakulteta, je zanimiv tudi iz vidika ustvarjanja socialnih mrež. Vpis tujih študentov in obisk študentov, ki so prišli na izmenjavo, je precej visok. Tako tudi iz tega vidika Ekonomska fakulteta ponuja možnost spoznavanja ljudi, ki prihajajo iz različnih držav, kultur in veroizpovedi. Pred tega lahko študenti gradijo svojo socialno mrežo, spoznavajo običaje in nasploh ustvarjajo vezi ter znanja, ki jih bodo lahko uporabili v bodoči poslovni karieri.

Ekonomska fakulteta ima številne profesorje, ki so na visokem strokovnem nivoju. Le malo je takih, ki bi sloveli po tem, da nimajo korektnega odnosa s študenti. Sicer velja, da ima Ekonomska fakulteta tudi nekaj t.i. selekcijskih predmetov v prvem letniku, ki nekako razpolovijo generacijo na tiste, ki prvi letnik naredijo in tiste, ki padejo. Ti predmeti so Mikroekonomija 1, Makroekonomija 1 in Osnove statistike. Vendar pa se s sprotnim delom ali vsaj dvema tednoma učenja pred izpiti lahko brez problema opravi vse tri.

Ekonomska fakulteta LJ

Zagotovo pa vsakega študenta zanima, kako lahko Ekonomska fakulteta poskrbi za bodočo zaposlitev onkraj tega, da izda diplomsko listino. V ta namen je Ekonomska fakulteta ustanovila karierni center, ki študentom in bodočim diplomantom pomaga pri načrtovanju poklicne poti. Karierni center organizira tudi številne dogodke, kjer lahko v neposredni stik stopijo bodoči diplomanti in delodajalci. Ekonomska fakulteta ima tudi 10 različnih študentskih društev, prek katerih se lahko študentje neformalno izobražujejo in družijo med seboj. Za konec velja omeniti še to, da je Ekonomska fakulteta zelo dobro poskrbela tudi za študente s posebnimi potrebami, ki imajo zagotovljen dostop do vseh prostorov fakultete.

Fotografije: FB arhiv Ekonomske FakulteteKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.