Študentsko delo in zgodba o malem delu

Kljub demonstraciji 19. maja lani, ki se je končala z nasiljem nekaterih pijanih in zmanipuliranih demonstrantov, ki so napadli stavbo parlamenta, so poslanci oktobra istega leta v državnem zboru z večino glasov sprejeli Zakon o malem delu. Uveljavitev zakona bi prineslo za študente razočaranje predvsem zato, ker bi precej znižal število ur malega dela na mesec.

V vladnem predlogu novega Zakona o malem delu je bilo namreč določeno, da lahko študentje delajo 728 ur, za najmanj 3,5 evra in največ 8 evrov bruto na uro. Z druge strani so politiki zatrjevali, da študentje zaradi zakona ne bodo oškodovani. Po podatkih Študentske organizacije večina študentov letno zasluži manj kot 6000 evrov bruto, ta znesek pa je zgornja dovoljena meja letnega zaslužka študenta. Odločnost Slovencev proti Zakonu o malem delu se je pokazala na referendumu aprila letos, ko je večina volivcev zakon zavrnila. Zaradi zavrnitve zakonodajalec leto dni ne bo smel sprejemati zakona z enako vsebino.

In kako so se na spremembe o malem delu odzvali študentje?

Študentje so v veliki meri ostro zavrnili predlog o malem delu, čeprav so se porajali mnogi očitki, da zmanipulirani mladi ne znajo kritično presojati in torej niso razmišljali s svojo glavo. Nekateri študentje pa so vseeno drugačnega mnenja:

”Sama imam o malem deljeno mnenje. Po eni strani se z njim strinjam, ker vseeno menim, da bi študent moral na prvo mesto postaviti študij, ne pa le iskati priložnost za delo. Morda bi se tako lahko odprlo več delovnih mest za nas, ki redno študiramo in doštudiramo, kajti delodajalci žal raje vzamejo študenta z napotnico, kot nekoga za nedoločen čas. Na našem faksu nam tudi urnik onemogoča, da bi delali dnevno več ur kot ga je predpisoval zakon o malem delu, zato ta name ne bi vplival posebno,” pravi študentka 3. letnika Fakultete za šport.

Danes je delo za mnoge študente izredno pomembno. Študij stane, prav tako študentski domovi, fotokopije in kakšna kava po napornih predavanjih. Ponudba del je precej velika, študentje lahko izbirajo med priložnostnimi, kratkotrajnimi deli in deli za daljši čas. Plačilo je odvisno od zahtevnosti dela in zahtevanih spretnosti, urne postavke se gibljejo med 3 in 8 evri. Raziskave so pokazale, da so študentje z višino plač večinoma precej nezadovoljni in se zato manjkrat odločijo za delo ob študiju. Študentsko delo poleg zaslužka omogoča tudi pridobivanje življenjskih izkušenj in spretnosti. Med odraslimi pa še vedno prevladuje mnenje, da je eden glavnih krivcev za dolgotrajni študij.

Če iščete študentsko delo, je najbolje, da obiščete najbližji študentski servis (e-Študentski servis, Študentski servis Maribor, Študentski servis Študent), se včlanite in s pomočjo spletnega iskalnika na Študentariji (saj imate tu največ študentskih del na enem mestu) poiščete sebi najustreznejše delo. Pomembno je, da pred pričetkom dela pri študentskem servisu naročite napotnico in jo pošljete delodajalcu, saj je delo brez nje kaznivo dejanje. Če nakazani znesek presega 400 evrov, je potrebno plačati še akontacijo za izplačila. Prav tako lahko letno zaslužite največ 3.492,86 evrov, če vas starši uveljavljajo v svoji dohodninski napovedi in 10.342,80 evrov, če vas ne, ne da bi plačali dohodnino. V primeru presežka enkratnega zneska nakazila 400 evrov ali zgoraj navedenega letnega zaslužka, je potrebno plačati davek v višini 22,5%.

Vsekakor nad iskanjem dela ne obupajte, čeprav bo za brskanje po spletu in dogovarjanje potrebno nekaj časa in truda. Vsak dan lahko izbirate med novimi možnostmi, zato boste slej kot prej našli delo, primerno vašim sposobnostim in željam.

Tekst: Zoran TrivunovićKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.