Študentski domovi in bivanje v njih

Prijave za bivanje v študentskih domovih so že oddane, zato smo vam pripravili članek o bivanju v študentskih domovih, da boste popolnoma pripravljeni tudi na to izkušnjo.

Študentski domovi

Če živite daleč od fakultete, kjer boste študirali, potem vam bo vožnja na faks zagotovo zelo naporna, čakanje v prometni konici pa stresno in živčno.

Nekateri omenjeno težavo rešujejo tako, da se priporočijo gostoljubnim sorodnikom, ki živijo v bližini šole, da jim zagotovijo prenočišče tekom šolskega leta. Spet drugi si uspejo urediti stanovanje v bližini fakultete. Številni študentje pa te možnosti nimajo, zato se odločajo za bivanje v študentskih domovih. Poleg tega je bivanje v domovih veliko preprosteje kot priprava najemnih pogodb, prijava začasnega bivališča in druge pravne formalnosti, ki jih mora študent opraviti, če želi najeti stanovanje.

Pred vselitvijo v študentski dom mora študent oddati prošnjo za sprejem vanj.

Oddaja vloge za bivanje v študentskih domovih

Študent sicer lahko najame stanovanje v bližnji okolici fakultete, vendar je najemnina višja kot bivanje v študentskih domovih, saj je le-to subvencionirano s strani države. Za sprejem v študentski dom je potrebna oddaja posebne vloge na Razpis za sprejem in podaljšanje bivanja študentov v študentskih domovih in pri zasebnikih, ki ga študentski domovi objavijo vsako leto. Na razpis se študentje prijavijo z obrazcem, ki ga lahko kupijo v papirnici ali prenesejo z interneta.

Potrebno je poudariti, da morajo vsako leto vlogo za bivanje oddati tudi tisti, ki so že v preteklem letu bivali v študentskem domu.

Vlogo se odda priporočeno po pošti ali osebno pristojni pisarni za študentske domove.

Prednostni seznam

Na omenjen razpis se vsako leto prijavi veliko število študentov. Ker je težava vsem zagotoviti prostor v študentskih domovih, imajo ti razvit sistem točk, ki so vezane na dohodek družine, dosežen uspeh v srednji šoli oziroma gimnaziji in oddaljenost prebivališča od kraja šolanja. Točke se lahko pridobi tudi na podlagi nekaterih drugih kriterijev (recimo socialnih in zdravstvenih razmer).

Kdor izpolnjuje pogoje, se uvrsti na t.i. prednostni seznam.

Izbira študentskega doma

Izbira študentskega doma ni trivialnega pomena. Potrebno je upoštevati dejstvo, da mora biti le-ta v bližini fakultete. Dodatne prednosti so tudi študentska restavracija v bližini, v času učenja in priprav na izpite študentje potrebujejo tišino, zato morajo izbrati študentski dom v mirnem okolju, priporočljivo pa je tudi parkirišče.

Stroški bivanja v študentskem domu

Stroški so zelo različni. V študentskih domovih v Ljubljani se gibljejo v razponu med 40 in 120 evri (povprečje nekaj več kot 68 evrov), v Mariboru med 60 in 130, na Primorskem med 50 in 100, pri zasebnikih pa med 40 in 100 evri. Ceniki so praviloma objavljeni na spletnih straneh študentskih domov, zato vam priporočamo, da si jih pred izbiro natančno ogledate.

Življenje v študentskih domovih

Praviloma boste v sobi živeli s popolnim neznancem, zato je potrebna dovolj velika mera strpnosti in dosledno upoštevanje hišnih pravil. Skrbeti je potrebno zase in okolje, saj ga delite z ostalimi študenti. Kljub vsemu pa študentski domovi niso kraj strogih in togih pravil. Zagotovo boste spoznali nove prijatelje, v končni fazi že vašega sostanovalca. Številni študentski domovi imajo poleg zgradbe urejene tudi številne druge objekte – rekreacijske prostore, telovadnice, fitnese, restavracije in tako naprej. V študentskih domovih so organizirane tudi zabave, katerih sloves seže v deveto vas, saj so to tisti žuri, ki ostanejo nepozabni.

V primeru kakršnihkoli težav, imajo v študentskih domovih zaposlene receptorje, dežurno službo in oskrbnika.

Tekst:Damir VidanKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.