Študentski dom Topniška

Opis študentskega doma na Topniški v Ljubljani

Študentski dom Topniška se nahaja blizu križišča Topniške in Vojkove ceste v Bežigradu. Drži se Fakultete za socialno delo, v desetih minutah peš hoje pa lahko pridete do Fakultete za družbene vede, Ekonomske fakultete (in drugih fakultet v tem sklopu) in do železniške postaje. V neposredni bližini imajo postajališča avtobusi št. 7, 19, 20 in 22, če ste pripravljeni na pet minut hoje potem boste imeli pri Bežigrajskem stadionu na voljo še druge avtobusne proge od katerih sta uporabnejši 6 in 8.
Ob domu je parkirišče, vendar je zaradi večjega števila avtomobilov parkiranje lahko problematično. ŠD iz vseh strani obdaja blokovsko naselje, zato je bilo v preteklosti že več pritožb zaradi preglasnih zabav. V domu so na voljo apartmaji dveh sob, skupne kuhinje in kopalnice. Vsa oprema je stara in zelo osnovna. Sobe so velike, opremljene s posteljama, omarama in mizama s stoloma. Kuhinja je majhna, noter so štedilnik z dvema električnima grelnima ploščama, pomivalno korito, miza in štirje stoli, majhna omara in hladilnik. V kopalnici je odprt tuš, lijak, ogledalo in straniščna školjka.
V domu imate na voljo kolesarnico in dvigalo, ki se ustavi v vsakem nadstropju, zato je med prebivalci kar precej študentov invalidov. Ob domu se nahajata menza, picerija in kafeterija, v kateri lahko jeste na bone. Okus hrane v menzi je večinoma enak ne glede na to, kaj ješ, mesno štruco ali žlikrofe. Picerija je dokaj v redu, poleg pice imate sedaj na voljo nekakšen solatni bar in druge jedi. V kafeteriji so imeli daleč naokoli najboljšo kavo, vendar so sedaj zapadli v povprečje. Po dokaj nizki ceni bona imate na voljo pogrete prigrizke, katerih kakovost se je v zadnjih nekaj mesecih tudi drastično znižala. Ponujajo zastonj wireless internet in ob večjih športnih dogodkih (nogomet) predvajajo tekme.
Ob vselitvi lahko prevzamete domsko posteljnino (dve rjuhi in zimska in poletna odeja), vendar se večina študentov odloči za lastno posteljnino.  Domsko posteljnino menjujejo enkrat na dva tedna v času prisotnosti hišnika (v času med 7 in 15 uro, običajno med 11 in 14 uro). Hišnik opravlja osnovno vzdrževanje in nujna popravila, ki jih vpišete v razpredelnico na vratih njegove delovne sobe in počakate par dni do tedna, da pride do vas. Dom ima na voljo tudi internet, na katerega se lahko priključite preko optičnega kabla za ceno 2 evra mesečno (cena september 2008). ŠD Topniška je nekoliko umirjen kar se tiče socialnega življenja saj je samo ena stolpnica in ne kompleks, kot je to v Rožni dolini ali na Kardeljevi ploščadi. Nekaj se trudijo s skupnimi domskimi zabavami, vendar se navada ni nikoli zares prijela. Bolj popularne so apartmajske zabave, kjer veseljačijo prebivalci enega ali večih apartmajev z zunanjimi povabljenimi. Žurerski višek je tako kot v vseh drugih domovih kakšen mesec pred izpitnim obdobjem in takoj po njem ter ob drugih splošno sprejetih dneh (pust, december, rojstni dnevi, majske igre…).
Zadnjih nekaj let, višek je bil letos, je v domu vse več tujih študentov, ki so na UL prišli v okviru programa Erasmus in sorodnih programov. Občasno pride na izmenjavo tudi kakšen študent iz katere od ameriških univerz, vendar so ti redki. Po dosedanjih izkušnjah se ti študentje družijo večinoma med sabo (jezikovna ovira, lahkotnejši pristop do študija, dostikrat ne znajo angleško ali osebna odločitev), zato se lahko zgodi, da po pol leta ne veš o svojemu sostanovalcu kaj več kot njegovo ime.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.