Študentska prehrana – ugodnost ali nadloga?

Zagotovo je ugodnost, vendar marsikomu včasih predstavlja tudi nadlogo. Zakaj? Zaradi nekaterih pomanjkljivosti, ki se občasno pojavijo.

Študentska prehrana je dejansko subvencionirana prehrana. Študentski obrok tako v neki restavraciji stane občutno manj, kot pa je dejanska cena obroka za določeno jed. Nekaj let nazaj je sistem študentskega prehranjevanja temeljil predvsem na tiskanih študentskih bonih. Študent je lahko vsak mesec izkoristil tolikšno število bonov, kolikor je bilo delovnih dni v določenem mesecu. Bone je lahko kupil na za to določenih poslovalnicah. Ob naročilu študentskega obroka je bilo potrebno oddati bon in hkrati pokazati študentsko izkaznico ali indeks – skratka neko dokazilo, ki je kazalo na status študenta.

Se vam je kdaj zgodilo, da vam je konec meseca ostalo kar nekaj bonov, ali pa ste se kdaj znašli v bližini kakšne restavracije, a niste imeli bona? Ja, takšne situacije so marsikomu kravžljale živce. Ker je bil tak način prehranjevanja očitno neuspešen, saj se je, med ostalim že omenjenim, tudi marsikdo lahko »prešvercal« z bonom drugega in, ker nikjer drugje, kot samo v mestih, kjer je delovala matična univerza, študenje niso mogli jesti na bone, se je sistem malce spremenil.

Danes poteka prodaja bonov izključno preko mobilnikov ali bančnih kartic. Za kaj se kdo odloči, je stvar posameznika. Tovrsten način študentskega prehranjevanja pa ima zagotovo več prednosti, kakor slednji:

- Možnost prehranjevanja po vseh krajih v Sloveniji, kjer je omogočena subvencionirana študentska prehrana.
- Možnost plačila in uporabe bona sproti v določenih restavracijah ali okrepčevalnicah.
- Preostanek bonov od preteklega meseca se sešteje v naslednji mesec, kar pomeni še več bonov.
Te in še nekateri dejavniki so zagotovo tiste najbolj svetle strani prehranjevanja preko mobilnih telefonov ali bančnih kartic. Vendar pa ima ta sistem zabeležene tudi nekatere slabosti:
- V primeru nedelovanja »posterminalov«, ki jih imajo v lokalih s študenstko prehrano ali morebitne prazne baterije na vašem mobilniku, prehranjevanje na bone v teh trenutkih nikakor ni mogoče.
- Ob naročilu študentskega obroka je potrebno tudi dokazilo (osebna ali študentska izkaznica), da ste prava oseba. To je negativno predvsem za vse tiste, ki so se v preteklem sistemu lahko marsikdaj najedli na tuj račun.

Sami smo mnenja, da je slednji način prodaje študentskih bonov zagotovo bolj primeren in uspešen, saj ima kar nekaj prednosti, ki prevladajo nad slabostmi. Samo predstavljajte si, da se odpravite na izlet na drugi konec Slovenije – sedaj vam, kot študentu, niso potrebne velike vsote denarja za topel obrok, ker lahko jeste na bon, kjerkoli je to omogočeno. Super tale študentska prehrana, kajne?

V kolikor ste novi v mestu, ali imate namen odpotovati v kakšne druge kraje po Sloveniji, potem obiščite našo spletno stran Študentska prehrana, kjer poleg imenika lokalov s študentsko prehrano, nudimo tudi priporočila drugih študentov, ocene lokalov, njihove storitve pa lahko pokomentirate tudi sami. Karkoli vas zanima, imamo mi odgovor! Ste v dilemi? Mi imamo rešitev za vas!

Tekst: Nika Čeranič
Foto: Nikola HristovskiKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.