Študentje, pritožite se!

ŠOS opozarja na nepravilnosti pri dodeljevanju dodatka za bivanje pri štipendijah za leto 2012/13.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) opozarja vse študente, prejemnike štipendij, ki jih podeljuje Republika Slovenija (državne in Zoisove), da so pozorni na odločbe, ki so jih začeli prejemati. ŠOS ugotavlja, da je zaradi različnih informacij, ki smo jih študenti pridobili z različnih naslovov, prišlo do zmede, predvsem pri dodeljevanju dodatka za bivanje.

Po pritožbah študentov, ki so pri svoji štipendiji neupravičeno ostali brez dodatka za bivanje, se je zganil tudi ŠOS. Študentom svetujemo, da v primeru prejema odločbe, ki upravičencu neupravičeno zavrne možnost prejemanja dodatka za bivanje, napišejo pritožbo po tipski pritožbi in sicer tole za Zoisovo štipendijo in tole za državno štipendijo.

ŠOS opozarja ministrstvo, da je takšno ravnanje nedopustno. Javni sklad in centri za socialno delo so zahtevali priložitev najemne pogodbe oziroma potrdila o začasnem prebivališču, ki bi imela začetek veljave že pred 1. 10. 2012. Kot je predvsem študentom jasno, nekateri v tem času še niso bivali v kraju izobraževanja, drugim se je status med študijskim letom spremenil. Glede na to, da je štipendist DOLŽAN štipenditorju sporočiti spremembo, ki vpliva na prejemanje štipendije, se sprašujemo, zakaj v tem primeru sporočitev spremembe nima posledice v prejemanju štipendije. Zadeva je še toliko bolj nesmiselna v primeru prejemanja državne štipendije, za katero lahko polnoletni dijak ali študent zaprosi kadarkoli med študijskim letom.

Takšno delovanje nasprotuje tudi pravnemu načelu predvidljivosti, saj gre za delovanje po internih navodilih med ministrstvom in javnim skladom, ki ni transparentno zapisano niti v zakonu, niti v pravilniku, niti v razpisu. ŠOS lahko to razume le kot provokacijo in še enega izmed ‘nenamernih’ varčevalnih ukrepov države.

Vir: ŠOSKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.