Študentje opozarjajo na pravočasno zaščito pred hepatitisom

Pred potovanji v eksotične države je nujno cepljenje proti hepatitisu.

Hepatitis je resen zdravstveni problem, kateremu smo bolj izpostavljeni na potovanjih v oddaljene kraje, za katere je značilen nižji higienski standard. Tega se zavedajo tudi študentje Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, ki se meseca aprila odpravljajo na strokovno ekskurzijo v azijski mesti Kuala Lumpur in Singapur in so se zato odločili za preventivno cepljenje proti hepatitisu A in B. Cepljenje so opravili v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani, k temu pa želijo spodbuditi tudi ostale študente, ki se odpravljajo na prakso ali potovanje v tujino. S cepljenjem se lahko zaščitimo proti hepatitisu A in hepatitisu B, ki predstavlja resen javnozdravstveni problem po vsem svetu in lahko privede tudi do ciroze ali raka na jetrih. Cepljenje je priporočljivo za vse, ki potujejo v dežele, kjer so neurejene sanitarno – higienske razmere (Afrika, Bližnji in Daljni Vzhod, Indija, Azija, južna in srednja Amerika).

Okužbe z virusi hepatitisa predstavljajo resen javnozdravstveni problem, po svetu je namreč z virusom hepatitisa B in C okuženih več kot 550 milijonov ljudi. S hepatitisom A se na leto v svetu okuži najmanj 1,5 milijona ljudi, pojavlja pa se predvsem v nerazvitem svetu in je posledica slabih higienskih razmer. Okužba s hepatitisom A večino poteka preko okužene vode in hrane. V Sloveniji je hepatitis A sicer redka bolezen, pogosto pa zbolevajo potniki v dežele s slabšim higienskim standardom.

V Sloveniji in tudi drugod po svetu je okužba z virusom hepatitisa B in C predvsem posledica nezaščitenih spolnih odnosov, izpostavljenost intravenskemu injiciranju drog in menjave pribora za injiciranje drog, izpostavljenost neprofesionalni tetovaži, prebadanju kože (piercing), okužba pa je možna tudi pri britju, friziranju in zobozdravstvenih storitvah, ki se jih poslužujemo na potovanjih. Okužbi so izpostavljeni tudi tisti, ki so v preteklosti prejeli transfuzijo krvi oziroma so bili izpostavljeni raznim večjim medicinskim posegom ali postopkom, ali pa živijo v skupnem gospodinjstvu s prenašalcem okužbe. Okužba s hepatitisom B in C lahko poteka brez bolezenskih znakov in lahko sčasoma povzroči odpoved delovanja jeter ali rak na jetrih.

Asist. Mojca Miholič, dr.med., spec. druž. med. iz Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani poudarja: »Hepatitisi so danes vse več spregledane okužbe, kljub opozorilom strokovnjakom in dejstvu, da so okužbe s hepatitisom A in B v svetu zelo razširjene in povzročijo resno obolenje jeter. Priporočljivo je, da se vsi mladi, ki potujejo v daljne ali bližnje države, zaščitijo pred hepatitisom A in B. Študentje lahko cepljenje opravijo tudi v naši ambulanti v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani. Pomembno se je zavedati, da okužbe s hepatitisi ne prizadenejo zgolj ogroženih skupin s tveganim vedenjem, ampak vse, ki nevede pridejo v stik z okužbo oziroma brezskrbno uživajo na potovanjih.«

Preventivni okrepi, ki bi preprečili okužbo s hepatitisom C žal še ne obstajajo, možna pa je učinkovita zaščita proti hepatitisu A in B, v kolikor se posamezniki pravočasno odločijo za cepljenje. Proti hepatitisu A in B se je možno zaščititi s kombiniranim cepivom v treh odmerkih. Drugi odmerek sledi prvemu v roku enega mesec, tretji odmerek pa šest mesecev po prvem cepljenju. Cepljenje je možno na Zavodih za zdravstveno varstvo, študentje pa lahko cepljenje proti hepatitisu A in B po predhodnem naročilu opravijo tudi v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani.

Za cepljenje so se odločili tudi absolventi in člani Društva študentov gradbeništva Univerze v Ljubljani, ki se bodo tudi letos odpravili na strokovno ekskurzijo v Azijo, kjer bodo obiskali singapurško fakulteto National University of Singapore, Universiti Putra Malaysia in vodilna gradbena podjetja v Singapurju in v Kuala Lumpurju.

Aleš Blumauer, predsednik Društva študentov gradbeništva Univerze v Ljubljani poudarja, da je bila odločitev za cepljenje proti hepatitisu A in B pomemben del njihovih priprav na strokovno ekskurzijo: »Ob sklepu, da se bomo letos odpravili v Azijo, ki študentom gradbeništva zagotovo ponuja obilo priložnosti za nove izkušnje, smo se odločili tudi za skupno cepljenje. Zavedamo se, da potujemo v okolje, ki nam ni poznano in kjer je možnost nekaterih okužb večja kot pri nas. Po posvetu s strokovnjakom smo se odločili za skupno cepljenje proti A in B, k temu pa bi radi spodbudili tudi druge študente, ki se odpravljajo na ekskurzijo v tujino, ali pa zgolj na počitnice.«

Cepljenje proti hepatitisu A in B lahko študentje opravijo v Zdravstvenem domu za študente v Ljubljani, na Aškerčevi cesti 4 v Ljubljani. Pred cepljenjem je potrebno predhodno naročilo na številko: 01 200 74 26. Ostali, ki načrtujejo potovanje v tujino, lahko cepljenje opravijo v območnih enotah ZZV-jev.

Dodatne informacije:
Asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. druž. med.
Kontakt: mojca.miholic@zdstudenti.siKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.