Študentje niso zadovoljni

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) meni, da so za delo ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jureta Zupana značilni škodljivi ukrepi na področju financiranja visokega šolstva.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) meni, da so za delo ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jureta Zupana “značilni nepremišljeno spreminjanje zakonodaje, neusklajevanje s partnerji v visokem šolstvu, izničevanje bolonjske reforme in škodljivi ukrepi na področju financiranja visokega šolstva”. Minister Zupan je odgovoren tudi za poslabšanje mednarodnega ugleda Slovenije kot države, ki se je leta 2004 vzorno lotila bolonjske reforme, so danes sporočili iz ŠOS. 

Med največje neuspehe ministra Zupana študentje štejejo sprejem novele zakona o visokem šolstvu. Namesto oblikovanja nacionalnega ogrodja kvalifikacij je minister posegel po instrumentu enačenja starih in novih izobrazbenih ravni, pri čemer je odvzel diplomantom pravice za nazaj in ustvaril negotovost med študenti. Novela je sporna tudi zato, ker uvaja diplomo brez vrednosti na trgu dela in tako sili študente k podaljševanju študija.

Študentje ministru očitajo tudi to, da ni ustanovil javne agencije za visoko šolstvo, ki bi morala preverjati kakovost visokošolskih zavodov. Težave so tudi pri mobilnosti, kjer minister ni pokazal celostnega pristopa. Poleg tega onemogoča tujim študentom bivanje v študentskih domovih, kar lahko v prihodnosti povzroči težave tudi slovenskim študentom, ki študirajo v tujini.

Študentje ministru očitajo še nejasno urejeno financiranje visokošolskih institucij. Predlagane spremembe uredbe o javnem financiranju visokošolskih in drugih zavodov, članic univerz, od leta 2004 do leta 2008 zmanjšujejo sredstva javnih univerz, zato bodo nekatere za normalno delovanje v prihodnosti po vsej verjetnosti prisiljene razmisliti tudi o uvedbi šolnin. Minister tudi ne želi financirati petega letnika študija, drugo bolonjsko stopnjo pa bo financiral le po opravljenem visokošolskem študiju. Na ta način minister univerzitetnim diplomantom omejuje pravico do izobraževanja na 2. bolonjski stopnji.

Predstavniki študentov so med neuspehi dosedanjega dela ministra Zupana izpostavili tudi neprimerno vodenje sveta vlade za študentska vprašanja ter pogajanj za oblikovanje dogovora o sodelovanju med vlado in ŠOS. Za ministra je bilo med pogajanji značilno nenehno spreminjanje stališč o naravi in vsebini dogovora in nosi levji delež odgovornosti za nesoglasja med vlado in študenti, še dodajajo. (STA)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Pimped out

Podarjamo 2 vstopnici za letošnji Pimped out - trap dogodek poletja! Spodaj izpolni spodnje podatke in v polje za odgovor navedi ime in priimek osebe, ki bi jo povabil/a zraven.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Ultra Europe 2019

Podarjamo 3 vstopnice za letošnji Ultra Europe festival, ki se bo odvijal v Splitu med 12. in 14.7. Izpolni spodaj svoje podatke in v polje za odgovor dopiši zakaj si ravno TI zaslužiš prejeti brezplačno vstopnico!


Spremeni besedo.


Nagradne igre

5. Tušev tek barv

Podarjamo 2 majici "Tušev tek barv": Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor pripiši velikost majice (S/M/L) in naslov na katero jo lahko pošljemo, v kolikor te izžrebamo!


Spremeni besedo.