Študentje niso zadovoljni

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) meni, da so za delo ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jureta Zupana značilni škodljivi ukrepi na področju financiranja visokega šolstva.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) meni, da so za delo ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jureta Zupana “značilni nepremišljeno spreminjanje zakonodaje, neusklajevanje s partnerji v visokem šolstvu, izničevanje bolonjske reforme in škodljivi ukrepi na področju financiranja visokega šolstva”. Minister Zupan je odgovoren tudi za poslabšanje mednarodnega ugleda Slovenije kot države, ki se je leta 2004 vzorno lotila bolonjske reforme, so danes sporočili iz ŠOS. 

Med največje neuspehe ministra Zupana študentje štejejo sprejem novele zakona o visokem šolstvu. Namesto oblikovanja nacionalnega ogrodja kvalifikacij je minister posegel po instrumentu enačenja starih in novih izobrazbenih ravni, pri čemer je odvzel diplomantom pravice za nazaj in ustvaril negotovost med študenti. Novela je sporna tudi zato, ker uvaja diplomo brez vrednosti na trgu dela in tako sili študente k podaljševanju študija.

Študentje ministru očitajo tudi to, da ni ustanovil javne agencije za visoko šolstvo, ki bi morala preverjati kakovost visokošolskih zavodov. Težave so tudi pri mobilnosti, kjer minister ni pokazal celostnega pristopa. Poleg tega onemogoča tujim študentom bivanje v študentskih domovih, kar lahko v prihodnosti povzroči težave tudi slovenskim študentom, ki študirajo v tujini.

Študentje ministru očitajo še nejasno urejeno financiranje visokošolskih institucij. Predlagane spremembe uredbe o javnem financiranju visokošolskih in drugih zavodov, članic univerz, od leta 2004 do leta 2008 zmanjšujejo sredstva javnih univerz, zato bodo nekatere za normalno delovanje v prihodnosti po vsej verjetnosti prisiljene razmisliti tudi o uvedbi šolnin. Minister tudi ne želi financirati petega letnika študija, drugo bolonjsko stopnjo pa bo financiral le po opravljenem visokošolskem študiju. Na ta način minister univerzitetnim diplomantom omejuje pravico do izobraževanja na 2. bolonjski stopnji.

Predstavniki študentov so med neuspehi dosedanjega dela ministra Zupana izpostavili tudi neprimerno vodenje sveta vlade za študentska vprašanja ter pogajanj za oblikovanje dogovora o sodelovanju med vlado in ŠOS. Za ministra je bilo med pogajanji značilno nenehno spreminjanje stališč o naravi in vsebini dogovora in nosi levji delež odgovornosti za nesoglasja med vlado in študenti, še dodajajo. (STA)Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

AntiValentinovo

Podarjamo 2 vstopnici za koncert AntiValentinovo v Cvetličarni in album Eda Maajke "Put u plus"! Spodaj izpolnite svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Kaj pravi Vojko V, ko mu v trgovini natehtajo 16dg mortadele namesto 15dg?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Mando Diao

Podarjamo 2 vstopnici za koncert Mando Diao v Cvetličarni! Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki se glasi: "Iz katere države izvira band Mando Diao?"


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Halloween ft. Prezioso & Marvin

Podarjamo 3x1 vstopnico za Halloween v Cvetličarni, kjer boste obujali spomine z dvojcem Prezioso & Marvin. Spodaj izpolni svoje podatke in odgovor na nagradno vprašanje, ki glasi: Navedi svoj najljubši komad dua Prezioso & Marvin.


Spremeni besedo.


Nagradne igre

Umek

Podarjamo 2 vstopnici za žur z Umekom, ki se bo 21.12. odvijal v Kurzschlussu. Spodaj izpolni svoje podatke in v polje za odgovor zapiši ime in priimek osebe, ki bi se ti ta večer pridružila!


Spremeni besedo.