Študentje in podjetništvo

Te mika podjetništvo, pa misliš, da moraš, preden lahko postaneš podjetnik doštudirati? Sploh ne. Tudi kot študent imaš možnost, da postaneš samostojni podjetniki. Podjetnik lahko postaneš z odprtjem podjetja v obliki študentskega s.p..

Kaj je študentski s.p.?

Študentski s.p. je izraz, ki je soroden izrazu popoldanski s.p. in gre za izraz, ki pomeni obliko samostojnega podjetja (s.p.) za katerega veljajo nižji prispevki.

V vednost: Izraza študentski s.p. in popoldanski s.p. sta pogovorna izraza in ju ne najdemo v zakonih in pravilnikih, ki urejajo to področje.

Kaj se zgodi s stetusom?

Kot študent lahko ustanoviš študentski s.p. in pri tem ohraniš status študenta. Izgubiš pa lahko nekatere druge ugodnosti, kot so:

  • pravica bivanja v študentskem domu
  • morebitno štipendijo
  • starši te ne morejo več uveljavljati kot vzdrževanega člana pri dohodnini
  • pravico do subvencionirane študentske prehrane.

Delo preko študentskega servisa

Odvisno od pravil posameznega študentskega servisa, lahko izgubiš pravico do dela prek študentskega servisa, v določenih študentskih servisih, pa lahko še vedno brez problema delaš preko napotnice. Ni pa priporočljivo, da si prek napotnice izplačuješ za delo v svojem podjetju, oziroma vsaj ne za poslovodno delo.

Pogoji za odprtje študentskega s.p.

Pogoj za odprtje študentskega s.p. je urejeno zdravstveno, pokojninsko in invalidsko zavarovanje, kar imaš navadno urejeno preko staršev.

Stroški povezani s študentskim s.p.

Prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki znašajo 31,51 EUR, zdravstveno zavarovanje, ki znaša približno 100 EUR (ta znesek se mesečno spreminja glede na minimalno plačo) in dopolnilno zdravstveno zavarovanje (znesek je odvisen od posamezne zavarovalnice – v eni izmed zavarovalnic znaša 24,59 EUR). Torej skupaj bodo stroški študentskega s.p. znašali približno 156,12 EUR.

Za razliko od študentov s statusom lahko pavzerji odprejo tako redni kot popoldanski s.p., vendar si morajo v tem primeru sami plačevati prispevke za socialno varnost – gre torej za prispevke za običajni s.p.

Kaj pa če sem izredni študent?

Izredni študent ne more odpreti študentskega s.p., lahko pa odpre navaden s.p., za katerega so prispevki za socialno varnost nekoliko višji.

Kje lahko dobim več informacij?

Vas zanima ustanovitev podjetja? Pridite na brezplačno izobraževanje Lastno podjetje? Zakaj pa ne!Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.