Študenti starši dobivajo Vrtec študentskih družin

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), Kluba študentskih družin Slovenije (KŠDS) in Študentskega sveta stanovalcev Študentskih domov v Ljubljani so se prejšnji teden udeležili sestanka z županom Mestne občine Ljubljana Zoranom Jankoviæem. Na njihovo pobudo je župan predlagal spremembo Odloka o sprejemu otrok v vrtec MO Ljubljana, s katero bo omogočen sprejem otrok staršev študentov v enoto Viškega vrtca – Vrtec študentskih družin v Rožni dolini.

Starši študenti se soočajo z velikim problemom glede varstva svojih otrok. Problem je v tem, da zaradi stalnega bivališča, ki je izven kraja študija, ne dosegajo zadostnega števila točk za sprejetje otrok v vrtec. Največji problem je ravno v Rožni dolini, kjer živi 32 študentskih družin, katerih starši študenti nujno potrebujejo varstvo, da lahko opravljajo svoje študijske obveznosti. Tako je samo v Rožni dolini 41 otrok staršev študentov, od tega jih vsaj deset nujno potrebuje vrtec.

Aktualna rešitev je ureditev enote Viškega vrtca, za katero Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo že načrtuje sredstva, direktorica Študentskih domov v Ljubljani je zagotovila, da ima za namen vrtca že rezervirane določene prostore. S spremembo Odloka o sprejemu otrok v vrtec MO Ljubljana pa je zagotovljena tudi pravno-formalna možnost, da bodo otroci staršev študentov sprejeti v omenjeni vrtec.

Za takšen vrtec si KŠDS prizadeva že vse od septembra 2008, ko je bil sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vrtcih (Uradni list RS, št. 25/08). Omenjeni zakon je povzročil naval otrok v ljubljanske vrtce, otroci staršev študentov pa so ostali na repu seznama za sprejem v vrtec. Študij brez varstva malčkov je močno otežen in pogosto so bili starši študenti primorani izostajati od študijskih obveznosti. Tovrstni vrtec bi staršem študentom močno izboljšal kvaliteto študija in jim omogočil več časa za študijske obveznosti.

Tomaž Šuklje, predsednik KŠDS: »Ustanovitev vrtca za otroke staršev študentov bo predstavljala pomemben korak pri reševanju problematike študentskih družin. Veseli smo premikov na tem področju

Katja Šoba, predsednica ŠOS: »Končno so se uredili vsi pogoji za nastanek nujno potrebnega vrtca za otroke staršev študentov. Predvsem pa je pomembno, da bo ta vrtec primer dobre prakse tudi za druga univerzitetna središča, kjer primanjkuje prostih mest za otroke staršev študentov. Zahvala gre predvsem županu Mestne občine Ljubljana, ki je pokazal posluh za težave študentskih družin.«Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.