Študenti pričakujejo realizacijo obljub

Na današnji konferenci o socialnem položaju študentov, ki sta jo organizirali Vlada RS in Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) so predstavniki študentov Vlado RS seznanili z vso problematiko, ki zadeva študente in mlade nasploh.

Predstavniki študentov so še posebej izpostavili štipendijsko problematiko in negativne posledice Zakona o malem delu, predsednika Vlade RS pa pozvali k podpisu sporazuma o skupnem reševanju študijske problematike. »Konferenca je sicer bila zelo koristna in bi jo lahko razumeli kot začetek socialnega dialoga, a je predsednik Vlade RS kar hitro pokazal svoj pravi obraz in že takoj ob koncu konference prekršil obljubo, saj bo posredoval Zakon o malem delu že na naslednjo sejo Vlade. Ravno zato mislimo, da so tudi obljube Vlade RS o štipendijah in študentskih posteljah prazne. Pričakujemo, da bo Vlada prišla od besed k dejanjem in realizirala obljube še pred sprejemom Zakona o malem delu,« je povedal predsednica ŠOS Katja Šoba.    

Po uvodnih predstavitvenih govorih je bilo očitno, da imajo študenti in Vlada zelo podobne cilje, le pot do njih se razlikuje. Študenti so namreč prepričani, da predvideni ukrepi Vlade niso pravi in bodo socialni položaj študentov še poslabšali. Problematika pomanjkanja štipendij, na katere ŠOS opozarja že več let, se tudi z obljubami ministra dr. Ivana Svetlika ne bo rešila. Minister namreč po mnenju študentov zavaja javnost, saj govori o zvišanju cenzusa, ki ga že več let zagovarja tudi ŠOS in je lani s trdimi pogajanji dosegla komaj 3% povišanje. ŠOS je takrat sicer predlagal povečanje cenzusa na 70 % za vse in na 75% za enostarševske družine. Zaradi nasprotovanja Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) ta predlog ni bil sprejet, zaradi česar je ostalo nepodeljenih za 15 milijonov državnih štipendij. In to že drugo leto zapored. V tokratnem predlogu pa se bo v cenzus štelo tudi premoženje staršev, o čemer pa se ne govori. Tako bodo štipendije ponovno ostale samo pri obljubah. Študenti zato zahtevajo, da se najprej implementira in podeli obljubljene štipendije, šele nato se bodo pripravljeni pogovarjati o restriktivni politiki na področju študentskega dela, edinega socialnega korektiva, ki jim je danes na voljo. Prepričani so namreč, da jih bo MDDSZ ponovno peljalo žejne čez vodo. Na konferenci so predstavili tudi probleme na področju študentskega bivanja, prevozov, zaposlovanja mladih, študentskih družin, študentov s posebnimi potrebami in zdravstvenega zavarovanja študentov.  

Predlog Zakona o malem delu po mnenju študentov nedvomno ukinja študentsko delo, čeprav je minister dr. Svetlik večkrat poudarjal, da ga zgolj ureja. Predstavniki študentov so tudi večkrat poudarili, da je malo delo dobro za upokojence, nikakor pa ne za študente in dijake. Zakon je namreč pripravljen zgolj teoretično, brez ozira kako ga učinkovito implementirati. Nedvomno je mogoče trditi, da država ustvarja nov birokratski sistem, zaradi razdrobljene odgovornosti državnih institucij, pa spet nihče ne bo odgovarjal. Posledice bodo nosili ravno študenti in dijaki. Podobno izkušnjo so študentov že doživeli, ko so opozarjali na pomanjkljivosti pri implementaciji bolonjskega procesa, in sedaj, pet let kasneje država ugotavlja, da je potrebno reorganizirati celoten visokošolski sistem.

Študenti so predsednika Vlade RS in ministra za delo vprašali tudi, če lahko še zmeraj trdita, da se za študente po implementaciji Zakona o malem delu ne bo nič bistveno spremenilo. Podatki MDDSZ namreč kažejo, da se bo panoga začasnih in občasnih del za študente prepolovila, a obenem bo za pol manjši obseg dela konkuriralo štiri krat več upravičencev.

Katja Šoba, predsednica ŠOS: »Bojimo se, da bo malo delo postalo nadomestek za redno zaposlitev, zaradi katerega bodo mladi ujeti v vrtinec negotovih služb, ki bodo predstavljale »čakalnico« na redne zaposlitve, ki pa jih je čedalje manj. Tudi študenti pa se zavedamo, da je potrebno odpraviti pomanjkljivosti okoli študentskega dela, kot na primer uvedba enotne evidence vpisov.«

 »Predsednik Vlade RS je danes povedal, da s svojo plačo komaj preživi. Kako pa misli, da preživi 30.000 študentov katerih starši so brezposelni ali na meji revščine? Študenti si želimo nabirati izkušnje in postati čim prej avtonomni, a če bo povpraševanje za štiri krat presegalo ponudbo, bo to seveda nemogoče,« je poudarila predsednica ŠOS Katja Šoba.  

Predstavniki študentov so pripravili tudi sporazum, ki so ga ob koncu konference predstavili in ponudili predsedniku Vlade RS v podpis. Sporazum pokriva čisto vsa študentska področja in predvideva ukrepe za izboljšanje sedanjega stanja. Predsednik Vlade RS je podpis zavrnil, sporazum pa bodo preučili. »V tej državi nismo samo študenti izrabljeni za fototermine s strani predsednika Vlade RS. To se dogaja celotni civilni sferi, tako dajemo javno pobudo k tesnejšemu sodelovanju civilne družbe in skupnemu boju za doseganje osnovnih človekovih pravic in dostojanstva ter obuditvi zdravega socialnega dialoga,« je naznanila predsednica ŠOS Katja Šoba.  Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.