Študenti po svoje pravice

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Dijaška organizacija Slovenije (DOS) sta na včerajšnji novinarski konferenci predstavili razloge za podporo delavskim demonstracijam, ki bodo v soboto, 28. novembra 2009.

Obe organizaciji sta pozvali dijake in študente, da se v duhu solidarnosti v čim večjem številu udeležijo napovedanih demonstracij in se pridružijo boju za svoje pravice.

Prišel je čas, ko je potrebno glasneje opozoriti na neposlušnost in samovoljo predstavnikov države na področjih, ki se dotikajo vseh, predvsem populacije mladih, dijakov in študentov. Zato dijaki in študenti podpirajo zahteve Zveze svobodnih sindikatov Slovenije po zvišanju minimalne plače na najmanj 600 evrov neto. Poleg tega pa je država dolžna zagotoviti ustrezno raven minimalne plače in socialni okvir, ki omogoča dostojno življenje. Od višine minimalne plače pa je odvisna tudi višina štipendij in višina ostalih socialnih transferjev, ki jih prejemajo dijaki in študenti.

Dijaki in študenti se borijo tudi za svoje pravice, ki se krčijo ali pa jih država želi v prihodnosti celo ukiniti. DOS in ŠOS sta proti nepremišljenemu spreminjanju in zmanjševanju pravic, ki slabšajo položaj študentov in dijakov v Sloveniji in ne bodo dopustili, da se brez njih odloča o njihovi prihodnosti.

Katja Šoba, predsednica ŠOS poudarja: »Študenti se bomo udeležili in podprl demonstracije, saj se zavzemamo za dostojanstvo naših staršev in za zvišanje minimalne plače na najmanj 600 evrov neto. Od višine minimalne plače je odvisna tudi višina štipendij in ostali socialni transferji, ki jih prejemamo študenti. Poleg tega pa z udeležbo na demonstracijah študenti sporočamo, da gremo skupaj v boj za naše pravice. Če nas nočejo slišati za mizo, nas bodo pa videli. Očitno je čas, da spregovori ulica!«

Aleksandar Spremo, predsednik DOS pa je povedal: »Danes smo dijaki, jutri študenti, pojutrišnjem pa delavci. S tem, ko podpremo naše starše, podpremo sebe in svojo prihodnost. Dijaki bomo na demonstracijah opozorili tudi na spremembo zakonodaje, ki ureja področje dijaške prehrane, saj bomo izkazali tudi svoje nestrinjanje s predlogom Ministrstva za šolstvo in šport, s katerim bi se sedanja 100 % subvencija za dijaško prehrano, ki so jo deležni vsi dijaki, spremenila le v 65 %.«Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.