Študenti brigadirji letos v Kranjski Gori

19. Študentska delovna brigada

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), med 21. in 30. julijem 2017, organizira tradicionalno Študentsko delovno brigado. Ta bo tokrat potekala na Gorenjskem in sicer v občini Kranjska Gora. Študentje bodo tamkajšnjim krajanom pomagali pri urejanju osnovne šole in vrtca v Mojstrani, urejanju sprehajalnih poti, čiščenju vodotokov, košenju zelenic, urejanju športnega igrišča v Ratečah, odstranjevanju Japonskega dresnika in pri domačih opravilih starejših občanov. Letošnja brigada, ki se jo bo udeležilo okoli 40 študentov prostovoljcev, se bo izvedla še devetnajsto leto zapored, svoj obisk oziroma pomoč pri delu je tudi letos najavil predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

Namen Študentske delovne brigade od svojega začetka je pomoč območjem, ki so jih prizadele naravne katastrofe ter pomoč regijam, ki so demografsko ogrožena. Med njimi je tudi Gorenjska. Občina Kranjska Gora leži na tromeji z Avstrijo in Italijo. Po površini ena izmed večjih v Sloveniji, a hkrati ena izmed najredkeje naseljenih. Občina je pomembno gorsko turistično območje, skrbi pa dejstvo, da je starejšega prebivalstva (nad 65 let) več kot prebivalstva mlajšega od 26 let, razlika pa se v zadnjih letih le še povečuje. Prebivalci se soočajo tudi z zaraščanjem visokogorskih travnikov in kmetijskih površin.
Študentje bodo aktivni na naslednjih deloviščih:

  • Pleskanje osnovne šole in vrtca v Mojstrani – Beljenje razredov, garderob, telovadnice in vrtca; pospravljanje po beljenju; barvanje lesenih površin v vrtcu; pomivanje oken in zunanjih žaluzij; košnja trave in ureditev okolice šole.
  • Ureditev pešpoti, sprehajalnih poti v Mojstrani – Košenje zelenic, urejanje sprehajalnih poti, čiščenje vodotokov, barvanje ograje, pobiranje smeti, Kreda…
  • Pomoč občanki pri urejanju hiše in okolice v Mojstrani
  • Dela v Ratečah – Ureditev okolice športnega igrišča, deponije Suše, odstranitev Japonskega dresnika ob brežini potoka Trebiža.
  • Japonski dresnik – čiščenje Japonskega dresnika (od Hotela Lek do Jasne).

Hkrati bodo študenti prostovoljci pri domačih opravilih priskočili na pomoč socialno ogroženim in šibkejšim posameznikom ter družinam v občini.

»Tradicija projekta ter podatek, da že devetnajsto leto zapored več kot 40 študentov del poletja nameni prostovoljstvu in solidarnosti do soljudi, veseli tako nas, kot vse generacije v Sloveniji. Mladi dokazujemo, da želimo širiti kulturo humanitarnosti in verjamemo, da bomo s svojimi dejanji pripomogli k lažjemu in boljšemu življenju občanov«, je povedala vodja letošnje izvedbe Bernarda Jeraj.

Zgodovina Študentske delovne brigade:

Študentska delovna brigada ima bogato tradicijo. Prva je bila organizirana leta 1999 v Bovcu, kjer so študenti pomagali pri popotresni obnovi, leta 2000 so se študenti z istim namenom zbrali v Kobaridu, leta 2001 so na pomoč priskočili prebivalcem Loga pod Mangartom, ki jih je prizadel zemeljski plaz. Odtlej so študentje pomagali še v: Osilnici ob Kolpi (2002), v zaledju Slovenske Istre (2003), na Bohorju nad Senovim (2004), v Velikih Laščah v kraju Krvava Peč (2005), v Krajevni skupnosti Gradin (2006), na Obretanovem na Koroškem (2007), v Kozjem (2008), v Vipavi (2009), v občini Grad na Goričkem (2010), v Občini Žužemberk (2011), v Logarski dolini (občini Solčava in Luče (2012)), v Radečah (2013), v Občini Nova Gorica (Krajevni skupnosti Čepovan in Lokovec (2014)), v Dobrovniku (2015) in v Radljah ob Dravi (2016).

Vir: SOUM.siKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.