Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Steve Vai obiskal Slovenijo

Ljubljansko Cvetličarno je v torek, 13.11.2012, obiskal svetovno znankitarski virtuoz Steve Vai iz ZDA, ki velja za enega najboljših inedinstvenih kitaristov v svetovnem merilu.

Steve je že v mladih letih začel s svojo kariero, ko je pri 20 letih nastopal s Frankom Zappo in si tako tlakoval pot uspeha. Učiti se je začel pri Joe-u Satrianiju, ki je prav tako priznan kitarski virtuoz,vendar pa se njuna sloga in glasbene poteze vidno razlikujejo. Steve, kot je povedal na odru, nastopa že 32 let in danes igra samo še avtorsko glasbo, ki jo lahko uvrščamo nekako med hard, eksperimentalni in progresivni rock, večina pa je instrumentalna, torej brez vokalov.V svojih skladbah uporablja razne tehnike igranja in pa tudi mnoge “trike”, ki se jih sam domisli ali pa že obstoječe nadgradi. Poleg tehnične podkovanosti ima tudi zelo dodelan šov, saj publiko ves čas zabava s svojevrstno koreografijo in z zabavnimi izjavami, po čemer je priljubljen tudi med poslušalci, ki jim igranje kitare ni tako blizu. Poznan je tudi po svojem izjemnem poznavanju glasbene teorije, ki jo zelo spretno udejstvuje pri igranju kitare. Izdal je že osem albumov (zadnjega letos), najbolj uspešen pa se imenuje Passion and Warfare (1990). Na letošnji turneji ga spremljajo bobnar Jeremy Colson, kitarist Dave Weiner, basist Philip Bynoe in harfistka Deborah Hensen.

Koncert, ki je trajal dobri dve uri in pol, je Steve pričel oblečen v svojo edinstveno preobleko, ki spominja na nekakšnega čarodeja, kar simbolizira njegov slog igranja. Slišali smo lahko veliko njegovih starih uspešnic in pa tudi nekaj novejših iz letošnjega albuma. Celoten šov je bil zelo dobro izveden, saj je bil ves čas v stiku s poslušalci in je vmes tudi marsikaj povedal, seveda vedno na šaljiv način.

Lahko rečem, da je bil koncert odličen in vreden obiska tako zabolj izkušene glasbenike, kot tudi za manj zahtevne obiskovalce, ki so poleg vrhunskega glasbenega izvajanja lahko uživali tudi v samem šovu.Steve je bil zelo zadovoljen s poslušalci in je obljubil, da bo kmaluspet prišel v Slovenijo.

Tekst: Julij Koporec
Foto: Mojca Peternelj