Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Starfucker v Kinu Šiška

Minuli četrtek so v okviru evropske turneje v Kinu Šiška nastopili portlandski Starfucker. (Prej znani tudi kot PYRAMID in Pyramiddd).

Skupina, ki  je leta 2007 nastala na podlagi solo projekta Josha Hodgesa, z izzivalnim imenom ne zbuja le pozornosti, ampak tudi sporoča boemski pogled članov benda na življenje kot tako. Njihov drugi album Reptilians, ki je  letos izšel pod okriljem ameriške neodvisne založbe Polyvinyl Record Co., se lirično dotika minljivosti življenja, inštrumentalno pa je vpet med plesne ritme, elektronske zvoke sintetizatorjev ter vesele melodije kitarskih strun.

Kino Šiška je oregonske mladeniče postavil na oder Male dvorane Komuna, ki nikakor ni dorasel tovrstnim dogodkom. Vzrok je morda iskati v precej slabem obisku, saj se okoli 200 ljubiteljev tovrstne glasbe v večji dvorani verjetno ne bi dobro počutilo.

V vlogi predskupine se je predstavila slovenska zasedba Balladero, ki s svojo klavirsko podprto bluzovsko  glasbo tematsko ni najbolje sovpadla z dogodkom, a je vseeno v dvorani obdržala nekaj obiskovalcev, ki jih težave s tonsko sliko niso preveč  motile.

Nekaj po pol enajsti uri je mali oder, skrit za dvema ogromnima stebroma sramežljivo zasedla ameriška peterica in že po prvih notah v prvih vrstah vzbudila prvo poplesavanje. Žal  je tudi njihov tonski tehnik izgubil kompas nekje med jakostjo vokalov, efekti in glasbeno podlago, a je proti koncu za silo le ujel pravo razmerje. Kljub tehničnim pomanjkljivostim pa Starfucker niso razočarali. Skupina, ki za glasbeno podobo izbira med tremi kitarami, basovsko kitaro, bobni in štirimi sintetizatorji, podprtimi z različnimi procesorji raznih efektov, v živo deluje zelo sveže in suvereno. Če smo dovolj pozorni, lahko v njihovi glasbi najdemo tudi nekaj vzporednic z bolj poznanimi someščani The Dandy Warhols.

Melanholija vokalnih linij se lepo prepleta s plesno naravnano inštrumentalno podlago, na kar se je ljubljansko občinstvo sproščeno odzvalo. O Starfucker bomo definitivno še slišali.

Tekst in foto: Nastja Božič