Srečanje mladih s kadroviki uspešnih podjetij

e-Študentski Servis je v sodelovanju s Fakulteto za upravo in Zavodom Nefiks organiziral srečanje med mladimi in slovenskimi podjetji.

Odzvala so se naslednja podjetja: Coca – Cola HBC Slovenija, d.o.o., IBM Slovenija d.o.o., Si.mobil d.d., Adria Mobil d.o.o., STA potovanja, EURES in e-Študentski Servis.

Mladi so se v okviru delavnic, ki so potekale s kadroviki posameznih podjetij, z njimi srečali v živo, izvedeli na kakšen način zaposlujejo, kakšne kadre iščejo, lahko so oddali svoj CV in povprašali kar jih zanima v zvezi z zaposlitvijo v določenem podjetju. Na ta način so pridobili konkretne informacije s trga dela, ki jim bodo pomagale na njihovi karierni poti.

V nadaljevanju vam predstavljamo kratke povzetke sedmih delavnic:

Maja Rojšek, vodja kadrovske službe Coca – Cola HBC Slovenija, d.o.o. je povedala, da pri zbiranju primernih kandidatov upoštevajo navodila svoje centrale, vendar razgovori in postopki pridobitve novega kandidata niso prav nič »gorzni«. Pomembno je, da kandidat ustreza razpisanim pogojem, hkrati pa pokaže zainteresiranost, pusti pozitiven vtis pri kadroviku in tistemu, s katerim bo konkretno delal. Stremijo namreč po tem, da tim dobro funkcionira, saj želijo, da se zaposleni v podjetju dobro razumejo. V podjetju ravno iščejo 2 mlada kandidata, ki ju bodo v kratkem zaposlili na področju marketinga ter skrbnika ključnih kupcev.

Matej Duraković, Recruitment Specialist for Slovenia, Croatia, Serbia and Bulgaria, IBM Slovenija d.o.o. je  mladim sporočil, da  v  IBM-u iščejo talente. Pri mladih kadrih, ki jih zaposlujejo, ni toliko pomembno, katero fakulteto so zaključili, ampak je pomemben potencial za razvoj, fleksibilnost, kompetence. Zelo pogosto nove kandidate iščejo preko socialnega poslovnega omrežja LinkedIn, kjer najdejo veliko bodočih sposobnih sodelavcev. Trenutno imajo za mlade diplomante odprt program zaposlovanja “Graduate Program” za centralno in vzhodno Evropo. Poleg tega pa ves čas zaposlujejo, v tem letu bodo npr. na Poljskem zaposlili kar 2000 novih sodelavcev.

Saša Miladinović, vodja službe za razvoj in strateško upravljanje človeških virov pri Si.mobilu, ki je v lanskem letu zaposlil 50 ljudi, je izpostavil, da zaposlene iščejo na različne načine; od obiskov sejmov, z oglasi, preko projekta Služba me(ne) išče…, Formalna izobrazba za njih ni prvi pogoj, kar je ponazoril s primerom, da tudi teolog lahko dela v marketinškem oddelku, le če ocenijo, da je za to primeren.  Zato je vredno upoštevati njegov namig: »Kadroviki smo vedno na preži, iščemo ljudi, ki nas lahko prepričajo. Moj nasvet je: upajte si!«

Branka Dajčman, specialistka razvoja kadrov pri Adria Mobil d.o.o. je poudarila predvsem direkten pristop do željenih kadrov na sejmih, izobraževalnih in kadrovskih dogodkih ter neposreden stik s fakultetami. Mladim je vlila upanje s stavkom: »Pri iskanju zaposlitve nikoli obupati.« Poudarila je, da je potrebno poiskati delovno okolje, v katerem se dobro počutiš in rad delaš, saj le tako lahko daš podjetju pozitiven rezultat.

Blaž Jemc, vodja programov pri STA potovanja je predstavil možnosti opravljanja dela v tujini.  To je naložba v prihodnost. Je dostopno vsakemu, potrebna je le odločitev in se odprtega duha odpraviti v svet. Najbolj priporočajo ZDA, privlačne destinacije so tudi Kanada, Nova Zelandija in  Avstralija, možno pa je seveda tudi delo v Evropski uniji. Tisti, ki se odločijo za delo v tujini, opravljajo enostavna, sezonska dela, kot npr. strežba, delo v kuhinji, pomivanje posode, pobiranje sezonskega sadja…

Andreja Strmole, svetovalka EURES je predstavila EURES, omrežje evropskih zavodov za zaposlovanje, preko katerega kandidati iščejo zaposlitve v državah članicah Evropske unije in Švice. Pokazala je stran, na kateri si je možno ogledati vsa dela, zbrana iz 33 držav ter kandidirati za delovno mesto v tujini.   Zanimiv je podatek, da so v okviru projekta »Tvoja prva zaposlitev« v letu 2013 prejeli  50 vlog za povračilo potnih stroškov za prvi razgovor v tujini, saj so iskalci zaposlitve do povračila le teh, upravičeni.

Katarina Bremec Slanič, vodja razvoja kadrov in posredovanja dela iz e-Študentskega Servisa je mladim na delavnici dala možnost vprašati vse, kar jih zanima glede zaposlitvenega razgovora. Zanimalo jih je, katera so najpogostejša vprašanja in kako naj nanje odgovorijo, da bodo dobili delo ali zaposlitev. Debata je tekla tudi o temu, zakaj delodajalci na razgovoru kandidate namenoma postavljajo v stresne situacije ter kako naj mlade ženske odgovorijo na vprašanja glede načrtovanja družine. Dotaknili so se tudi področja psihološki testiranj ter opravili dve simulaciji razgovora, enega tudi v angleškem jeziku.

Vsi predstavniki podjetij so izpostavili pomen formalno in neformalno pridobljenih izkušenj, saj na podlagi le teh velikokrat lahko presodijo ali je kandidat za določeno delovno mesto primeren ali ne.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.