Sprotno in kampanjsko učenje

Prav vsak študent se je v svoji študijski karieri že srečal z vprašanjem, katera vrsta učenja je za njegov študij najbolj primerna. Odgovor na to vprašanje seveda ni preprost, zahteva trezen premislek in upoštevanje osebnostnih lastnosti vsakega posameznika, ki se z njim sooča.

Študij brez učenja sploh ne more obstajati, zato mora vsak izbrati en pristop, kako se bo tega podviga lotil. V grobem bi lahko vsak študij, kar se tiče učenja, razdelili na sprotni in kampanjski tip. Zato si najprej pobliže oglejmo nekaj lastnosti vsakega izmed teh dveh tipov, da bi lažje izbrali tistega, ki nam individualno najbolj odgovarja.

Študij s kampanjskim učenjem ima številne prednosti pred sprotnim tipom učenja. Pri študentu s povprečnimi umskimi zmožnostmi, lahko daje optimalne kratkoročne rezultate. Takšen študij zahteva zelo visoko stopnjo koncentracije, ki se jo lahko brez večjih težav ohranja v nekem krajšem obdobju. Psihologija pomnjenja bo namreč poskrbela, da bo v tem času angažiran kratkoročni spomin, ki je za kratek čase sposoben zabeležiti veliko število podatkov. Tako lahko študij s kampanjskim učenjem izboljšamo z različnimi mnemo tehnikami ali tehnikami pomnjenja.

Na svetovnem spletu se nahaja malo morje zastonjskih strani, ki ponujajo dovolj kvalitetna navodila, kako svoj študij prilagoditi tehnikam pomnjenja. Večina teh nasvetov temelji na vizualizaciji, takoj za vizualizacijo pa po številu prednjačijo tehnike z uporabo števil in odnosov med njimi. Študij s kampanjskim učenjem porabi precej manj časa kot druga oblika tega študija, predvsem pa je tu pomemben nek velikokrat prisoten psihološki vidik. Veliko študentov se lažje uči takrat, ko so pod pritiskom tik pred izpitom, saj je takrat raven pripravljenosti na študij in nivo intelektualne pozornosti izjemno visok. Razlog za to je po eni strani razumski ali racionalen, saj objektivno zmanjkuje časa za študij pred izpitom, po drugi strani pa posameznike žene občutek vesti, ki je lahko dober motivator.

Študij s sprotnim učenjem predstavlja čisto nasprotje kampanjskemu tipu učenja. Takšen študij vpreže pri svojem delovanju dolgoročni spomin, kar prinaša številne, predvsem dolgoročne pozitivne vplive na izgradnjo znanja, ki ga študent osvoji. Ni zastonj, da so pedagogi vedno v zgodovini ponavljali, da je študij s sprotnim učenjem kamen kvalitetnega znanja, ki se ohranja skozi čas. Sprotni študij omogoča to, da študent ves čas sledi predavanjem in vajam, zaradi česar se znanje utrjuje in nadgrajuje. Med tem se razvijajo številne osebnostne lastnosti, ki jih naša družba spoštuje, kot sta nedvomno delovna navada in zanesljivost. Zavedati pa se moramo tudi tega, da takšen študij gradi na enakomernosti, kar pomeni, da študenta ne izčrpa in je zato dolgoročno bolj vzdržen. Omogoča pa tudi bolj oseben stik s predavateljem, saj študent, ki se uči sproti, lahko predavatelju postavi vprašanja, ki mu razjasnijo neko problematiko.

Tako smo predstavili osnovne značilnosti, prednosti in slabosti obeh tipov učenja. Zagotovo pa ni res, da je en študij vedno boljši kot drugi. Nekateri študenti, posebno tisti, ki opravljajo zraven študija še delo ali pa so starši, najdejo več razlogov za kampanjsko učenje, spet drugi pa za sprotnega. Vsakdo mora študij prilagoditi svojemu življenju, ne pa življenje svojemu študiju, saj bomo študirali le del svojega življenja.

Tekst: Nika ČeraničKomentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.