Šport in denar

Denar – športa vladar

V tej tedenski kolumni se bom osredotočil na težave slovenskega športa. Precej očitno je, da so se stvari v zelo športni Sloveniji v zadnjih letih povsem zasukale. Nekateri športi so pridobili na uspehu in prepoznavnosti, nekateri pa so kar precej izgubili.

Še pred leti smo vneto spremljali Jureta Koširja in kompanijo, kako so se borili za najvišja mesta v smučarskih disciplinah. Z leti so vrhunski rezultati postajali povprečni in v zadnjih letih lahko govorimo že o uspehu, ko se kdo uvrsti v finalne vožnje. Posledično je tudi gledanost prenosov tega športa močno upadla, kar se očitno zavedajo vsi razen RTV SLO, ki nam še kar naprej ponuja direktne prenose tekem s celega sveta. Eden od razlogov, da nismo več v svetovnem vrhu je najbrž tudi kronično pomanjkanje denarja – bolezen, s katero se sooča vedno več klubov v različnih športih po Sloveniji. Dejstvo je, da brez konkretne denarne pomoči sponzorjev, tudi ni pričakovati razvoja določenega športa. Že zdavnaj so minili časi, ko je bil šport zgolj šport, in denar zgolj postranska zadeva.

Z največjimi finančnimi težavami se trenutno ubada tudi največji slovenski košarkaški klub Union Olimpija. Ta klub z dolgo uspešno tradicijo je na robu propada. Vsi se še spominjamo sezone, ko so se celo uspeli uvrstiti na zaključni turnir Evrolige. Vse naslednje sezone, so bile bolj kot ne, le senca tega uspeha. Finančne težave so se nabirale iz leta v leto in dokončno prišle na dan v zadnjih dveh sezonah. Po eni strani se zdi čudno, da se ni pojavilo večje število podjetij, ki bi bila pripravljena pomagati v stiski. Ko pa pomislimo globlje, je to povsem logično. Podjetja se namreč ravnajo povsem racionalno pri svojih naložbah v šport. Da je sploh prišlo v določenem klubu do denarnih težav, je seveda krivo vodstvo. To ni bilo zmožno upravljati z denarjem. Podjetja se tako namreč ne bodo odločala za investicije v »podjetja«, ki niso sposobna upravljati z denarjem. Večji športni klubi pa ravno to namreč so. Če so poslovni rezultati slabi in grozi propad, se pričakuje odstop in zamenjavo vodstva. Športni klubi, se bodo torej pobrali, ko bodo sestavili načrt, ki bo pritegnil investitorje.

Trenutno (kakor lahko spremljamo v medijih) je pri Olimpiji problem to, da je potrebno ogromno financ, da se bo pokrilo stare dolgove. Ena izmed rešitev, ki se v tem trenutku pojavlja je možnost, da upniki zmanjšajo svoje terjatve do kluba, saj zelo dvomim da bo prisoten večji finančni priliv dokler bo stanje tako kot je.
Bolj vesele novice pa prihajajo iz drugih sfer športa. Trenutno v Sloveniji največ uspeha žanjejo rokometni klubi. Prvi med njimi je brez dvoma Celje PL, ki so s fantastičnim strelskim izkupičkom ponižali »nemško« ekipo v Zlatorogu. Celjani imajo že vsa leta močnega sponzorja, ki je tudi s svojimi možmi prisoten v klubu. Na tak način imajo izvrsten pregled in seveda tudi besedo nad porabo denarja, ki ga sami prinesejo vanj.

V letošnji sezoni me je presenetil še en slovenski klub. To je hokejski klub Acroni Jesenice, ki letos prvič nastopajo v avstrijski ligi. S svojimi izvrstnimi rezultati na tujem, so si zagotovili tudi močno finančno podporo sponzorjev. Sem mnenja, da je to tudi eden od načinov, kako večino slovenskega športa ozdraviti težav z denarjem. Možnost kluba, da nastopa v mednarodni konkurenci čez celotno sezono, močno poveča tudi zainteresiranost podjetij za sofinanciranje. Dobri rezultati so samo še voda na mlin tako klubom kot tudi slovenskemu športu.

Na nogometnem področju letos ponovno dominirajo Domžale. Tudi oni so eni redkih klubov, ki imajo v svoji panogi urejene finance in delovanje.
Več kot očitno je, da je urejeno vodstvo in denar ključno za uspeh različnih slovenskih klubov. Dejstvo, da skoraj prav v vsaki panogi obstaja le par takih klubov, ki so zmožni normalnega poslovanja. Sprijazniti se moramo, da je Slovenija pač premajhen prostor, da bi lahko prav povsod imeli vrhunske predstavnike v vsakem športu. Ovira tukaj nikakor ni v nekvalitetnih športnikih, temveč izključno v denarju. Prav zato, bi rabili več projektov, kot je nastop Jesenic v avstrijski ligi ter še močnejše športne povezave med sosednjimi državami, kar bi lahko brez dvoma dosegli z različnimi meddržavnimi prvenstvi.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.