Spletno gostovanje – kaj izbrati?

Spletno gostovanje je storitev, ki jo omogočajo ponudniki spletnega prostora. Gre za zakup prostora na strežniku, na katerem shranjujemo najrazličnejše datoteke, podatkovne baze in e-poštna sporočila.

Zelo pomembno je, da je strežnik neprestano povezan z internetom, saj velika večina naročnikov gostovanja le-to uporablja za gostovanje svoje spletne strani ali spletne trgovine. Ta pa, v kolikor je povezava med strežnikom in internetom prekinjena, uporabnikom spleta ni dosegljiva.

Če tudi vi želite imeti svojo spletno stran, si boste torej morali priskrbeti spletno gostovanje. Vsekakor ne bo dovolj, da bo storitev le zanesljiva. Izjemno pomembni lastnosti kakovostnega gostovanja sta tudi varnost in hitrost. Eden izmed najbolj priznanih ponudnikov spletnega prostora v Sloveniji je Gostovanje Prasicek.si, ki svojim naročnikom poleg zanesljivih, varnih in hitrih strežnikov zagotavlja tudi prijazno, 24 ur na dan dosegljivo podporo.

Več o tem, zakaj spletno stran velja gostovati pri omenjenem ponudniku, bomo zapisali nekoliko kasneje. Pred tem pa vam predstavljamo različne oblike spletnega gostovanja ter glavne kriterije, ki jih morate upoštevati pri izbiri ponudnika gostovanja.

Najpogostejše oblike spletnega gostovanja

Različna podjetja omogočajo različne oblike zakupa strežniškega prostora. Povsem od vaših potreb je odvisno, za katero spletno gostovanje se boste odločili. Med najpogostejše oblike storitve spadajo naslednje:

1. Deljeno gostovanje: Izmed predstavljenih oblik storitve gre za daleč najbolj priljubljeno. Ker si strežnik deli več naročnikov, je deljeno gostovanje mnogo cenejše od alternativnih izbir. Sodobni strežniki omogočajo visoko hitrost delovanja gostovanih spletnih strani, hkrati pa ponudnik poskrbi tudi za zanesljivost in varnost strežniškega okolja. Paketi posameznih naročnikov so programsko med seboj ločeni, zato povečana obremenitev enega paketa ne vpliva na obremenitev drugega paketa. Prednost deljenega gostovanja je tudi v tem, da naročnik ne potrebuje nikakršnega administrativnega znanja. Zadostuje že računalniška pismenost.

Deljeno gostovanje

2. VPS gostovanje: Kratica VPS v angleščini pomeni Virtual Private Server, kar v slovenski jezik lahko prevedemo kot navidezni zasebni strežnik. Kdor se odloči za storitev VPS, pridobi del strežnika s povsem samostojnimi sistemskimi viri (prostor, pomnilnik, moč procesorja ipd.). V enem fizičnem strežniku je več virtualnih enot, posamezna enota pa pripada enemu naročniku. VPS gostovanje, ki je dražje in zahteva poznavanje strežniškega okolja, je namenjeno zahtevnejšim uporabnikom. Uporablja se za gostovanje množično obiskanih spletnih strani ali posebnih spletnih aplikacij, ki na deljenem strežniku ne delujejo.

3. Namenski strežnik: Še naprednejšo storitev, namenjeno najzahtevnejšim uporabnikom, predstavlja najem namenskega strežnika. V tem primeru naročnik zakupi celoten strežnik, kar pomeni, da lahko izkoristi njegovo celotno zmogljivost. Spletno gostovanje na namenskem strežniku je precej dražje od VPS gostovanja, seveda pa se tudi pri tej obliki storitve od naročnika pričakuje ustrezno administrativno znanje. Velika prednost namenskega strežnika je, da naročniku omogoča popolno svobodo pri izbiri operacijskega sistema in programske opreme, potrebne za pravilno delovanje zahtevnih spletnih strani.

4. Reseller gostovanje: To je posebna vrsta storitve zakupa strežniškega prostora, saj gre lahko za prostor na deljenem, VPS ali celo na namenskem strežniku. Bistvo storitve je v tem, da naročnik pridobi večjo količino spletnega prostora, namenjenega nadaljnji prodaji. Tako običajno pridobi dostop do nadzorne plošče (npr. WHM), v kateri ustvari poljubno velike pakete gostovanja in jih po lastno določenih cenah prodaja svojim naročnikom. Reseller gostovanje, ki je v prvi vrsti namenjeno spletnim agencijam, omogoča ustvarjanje zaslužka.

Na tem mestu velja omeniti, da obstaja tudi brezplačno spletno gostovanje, katerega pa vam vsekakor ne priporočamo, saj ima celo vrsto slabosti. Brezplačna storitev največkrat ne podpira podatkovnih baz, na voljo je zelo malo prostora in drugih strežniških virov, ponudnik ne zagotavlja varnostnih kopij ipd. Če s svojo spletno stranjo mislite vsaj malo resno, bo profesionalno gostovanje predstavljalo edino smiselno odločitev.

Kako izbrati ponudnika za spletno gostovanje?

Tako na domačem kot tujem trgu je prisotnih veliko ponudnikov gostovanja, med katerimi pa obstajajo precejšnje razlike. Marsikdo se sprva odloči za nekakovostnega ponudnika, pri katerem se prej ali slej pričnejo pojavljati določene težave – pogosti izpadi strežnika, počasno delovanje spletne strani, neodzivna služba za podporo naročnikom ipd.

Kako torej izbrati zanesljivega ponudnika, ki vas s storitvijo spletnega gostovanja zagotovo ne bo razočaral? Upoštevajte 7 kriterijev izbire, predstavljenih v nadaljevanju:

1. Izberite podjetje s tradicijo. Takšno podjetje bo imelo dovolj tehničnega znanja in izkušenj, da bo kar najhitreje odpravilo morebitno težavo naročnika gostovanja. Uveljavljena podjetja si lahko privoščijo tudi nekoliko nižje cene, prav tako pa običajno nudijo višjo kakovost storitev.

2. Preverite tehnične specifikacije strežnikov. Ima ponudnik na spletni strani predstavljeno svojo strežniško opremo? Če bi bila ta nezmogljiva in zastarela, tega zagotovo ne bi javno objavljal. Jasno predstavljene specifikacije strežnikov so znak, da podjetje uporablja zmogljivo in tehnično dovršeno strežniško.

Strežnik

3. Zagotovite si hitro SSD gostovanje. SSD diskovne enote vse bolj nadomeščajo svoje HDD predhodnice, saj zaradi povsem drugačne tehnologije omogočajo mnogo hitrejše branje in zapisovanje podatkov. Svetujemo vam, da si priskrbite SSD gostovanje, saj bodo vaše spletne strani delovale tudi do 5x hitreje.

4. Vedno naj vam bo na voljo pomoč. Če ponudnik gostovanja na svoji spletni strani nima jasno zapisano, da vam podporo nudi 24 ur na dan, 7 dni na teden in 365 dni v letu, pri njem nimate kaj iskati. Dostopnost podpore je pri storitvi, kot je spletno gostovanje, izjemno pomembna. Prepričajte torej se, da vam bo vedno na voljo!

5. Preizkusite odzivnost podporne službe. Ugotovili ste, da vam je ponudnik na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu. Pa vam bo na vprašanja, poslana prek e-pošte, tudi vedno hitro odgovoril? Še pred nakupom gostovanja mu pošljite e-sporočilo in se prepričajte o njegovi odzivnosti. Če bo kasneje z vašo stranjo kar koli narobe, bo še kako pomembno, da boste odgovor prejeli kar se da hitro.

6. Na voljo naj bo nadzorna plošča cPanel. Obiščite spletno stran ponudnika in preverite pakete gostovanja, ki so vam na voljo. Poiščite podatek, ali boste ob zakupu spletnega gostovanja prejeli dostop do nadzorne plošče cPanel. Ta namreč velja za izjemno funkcionalno in hkrati preprosto za uporabo, kar vam bo prišlo še kako prav.

7. Bonus: brezplačen SSL certifikat. Če vam izbrano podjetje nudi tudi možnost namestitve brezplačnega SSL certifikata, še toliko bolje. Z uporabo SSL certifikata boste zaščitili prenos občutljivih podatkov med svojo spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Vaša stran bo v iskalniku Google uvrščena višje, obiskovalci pa se bodo na njej – zaradi https povezave in ikone zelene ključavnice ob URL naslovu – počutili varneje.

Priporočamo: Gostovanje Prasicek.si

Boste kmalu postali lastnik svoje spletne strani, zato potrebujete zanesljivo in varno, predvsem pa hitro spletno gostovanje? Morda s trenutnim podjetjem niste zadovoljni? Priporočamo vam zakup spletnega prostora pri slovenskem ponudniku Prasicek.si, ki izpolnjuje vse zgoraj navedene kriterije, poleg tega pa vam pakete gostovanja nudi po izjemno nizkih cenah.

Gostovanje Prašiček

Z naročilom SSD gostovanja pri Prašičku si boste zagotovili vrhunsko storitev, na voljo pa vam bo tudi ena izmed najbolj prijaznih, strokovno podkovanih in hitro odzivnih služb za podporo naročnikom spletnega gostovanja v Sloveniji.

Naj za konec naštejemo še 7 dodatnih prednosti gostovanja pri omenjenem ponudniku:

1. Možnost izbire PHP verzije. Pri Prašičku boste v nadzorni plošči cPanel lahko izbrali poljubno PHP različico. Priporočamo vam izbiro najnovejše, ki bo vaši spletni strani omogočila še hitrejše delovanje.

2. SSL certifikat Let’s Encrypt. Večina paketov spletnega gostovanja vključuje brezplačen SSL certifikat priznanega izdajatelja Let’s Encrypt. Na izbrano domeno si ga lahko z le nekaj kliki namestite prek nadzorne plošče cPanel.

3. Operacijski sistem CloudLinux. Ponudnik uporablja OS CloudLinux, ki zagotavlja, da so paketi posameznih naročnikov med seboj ločeni. Tako so strežniški viri pravično dodeljeni, obremenitev spletne strani enega naročnika pa ne vpliva na spletno stran drugega naročnika.

4. SSH za napredne uporabnike. Izkušenim administratorjem in programerjem bo prišla prav možnost uporabe SSH (Secure Shell) ukazne vrstice, s katero bodo na svojem paketu gostovanja lahko izvajali najrazličnejše tekstovne ukaze.

5. Naročniški center Moj Prašiček. V naprednem naročniškem centru boste lahko urejali zakupljene storitve, domenam nastavili želene DNS zapise, pregledovali plačane in neplačane račune, urejali svoje kontaktne podatke, sodelovali v partnerskem programu in še marsikaj drugega.

6. Partnerski program z visoko provizijo. Priporočite spletno gostovanje Prasicek.si in si prislužite provizijo v višini kar 25 % od vrednosti prodaje. Ko bo kdor koli prek vaše unikatne partnerske povezave zakupil storitev gostovanja pri Prašičku, boste vi prejeli provizijo.

7. Garancija na zadovoljstvo. Če boste v roku 30 dni po naročilu spletnega gostovanja ugotovili, da storitve ne potrebujete, vam bo ponudnik brez vprašanj vrnil denar. Lahko pa se dogovorite tudi za 30-dnevni brezplačni preizkus paketa gostovanja.

Ponudnik gostovanja Prasicek.si zagotovo velja za enega izmed najboljših pri nas. Spletno gostovanje nudi že od leta 2010, svoje strežnike pa redno nadgrajuje in posodablja. Poleg hitrega SSD gostovanja slovi tudi po izredno prijazni ekipi, ki z veseljem odgovori na vsa vprašanja svojih naročnikov. Prepričani smo, da boste z njihovimi storitvami več kot zadovoljni!Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.