Infoscena priporoča

zalagasper / Kino Šiška

Fotogalerije

Fotke z žurov, koncertov in festivalov

Klubi

Glasuj za svoj najljubši klub v Sloveniji

Fotografi

Predstavitev uradnih fotografov Infoscene

Soulfly obiskali Metelkovo

V četrtek sem se odpravil na Metelkovo, kjer so na na letnem odru Gale hale gostovali brazilski Soulfly skupaj z domačimi Dead Dildo Drome.

Nekaj dni prej je bilo malo polemike ali bo vreme zdržalo in se bo koncert odvijal na prostem ali bo treba celotno stvar seliti v Galo halo. Vreme je ustreglo,  oblaki so se proti popoldnevu razkadili, sam pa sem se že malo prej odpravil na mesto prizorišča in tam srečal vse člane Soulfly, z izjemo glave benda Maxa Cavalere.  Max Cavalera za mnoge »živa legenda« se je tokrat cel dan skrival v avtobusu s svojo ženo Glorio.  Domneven razlog za skrivanje naj bi bil praznovanje obletnice poroke. Kljub praznovanju je Gloria sicer večkrat stopila iz avtobusa, Max pa je ostal v svoji rdeči potujoči trdnjavi vse do tonske vaje, po kateri tudi ni bil zainteresiran za druženje z oboževalci.

Soulfly Metelkova

Soulfly so tokrat nastopili v drugačni postavi kot smo jih vajeni,  band sta namreč lani zapustila Bobby Burns (bass) in Joe Nunez (bobni).  Vlogo bobnarja je prevzel David Kinkade (ex Borknagar), vlogo basista pa Tony Campos (Prong, Static X, Ministry,  Assesino,…).  Lead kitara pa je še vedno v rokah Marca Rizza.  Skupina po določenem obdobju skoraj vedno zamenja člane, edini stalni član je že prej omenjeni Max Cavalera, ki je Soulfly ustanovil leta 1997 po sporu s Sepulturo.  Z vsako menjavo članov se tudi delno zamenja stil glasbe ki jo Soulfly ustvarjajo, tako je skupina na začetku glasbene poti  igrala nekakšno mešanico Nu Metala s prizvokom »world music«,  skozi leta pa so se Soulfly počasi prelevili v thrash/groove, skoraj death metal band.  V duhu death metal vplivov je tudi njihova zadnja plata naslovljena »Enslaved« v sklopu katere so nastopili pri nas.

Soulfly koncert Metelkova

Koncert so otvorili Dead Dildo Drome, ki preigravajo nekakšno -Core variacijo. Omenjen žanr je v zadnjih letih sicer malo izgubil na popularnosti,  a Dead Dildo Drome so kljub temu pred oder privabili kar nekaj poslušalcev.  Zvok jim je pešal od začetka do konca nastopa, nekako ključen problem sta bila kitarista, ki se med hitrejšimi rifi nista najbolj uskladila. Preostanek del banda, je nalogo opravil precej na nivoju.  Vokalist je s svojo karizmo, kretnjami in brki na čase malo spominjal na Adolfa Hitlerja. Growl linije so bile izpeljane na zelo dobrem nivoju, medtem ko so clean deli, vsaj nekateri precej trpeli. Ritem sekcija ni zašla v večje težave, bobnar in basist sta tvorila močno in dobro navezo, ki je privržencem pod odrom zatresla kosti.

Soulfly Gala Hala Metelkova

Za Dildoti so na oder, sicer z nekaj zavlačevanja končno stopili Soulfly. Koncert je otvoril intro »Resistance« iz albuma Enslaved ob katerem so se na odru zbrali vsi člani z izjemo Maxa, ki je na oder stopil šele ko sta bobnar in basist otvorila komad World Scum. Max se je zadrl v mikrofon »kaj bo dobrega Ljubljana«  in množica se je prelevila v »mosh pit« . World Scumu je sledil komad Blood Fire War Hate, Max pa je s svojo karizmo nagovarjal množico, ki mu je praktično jedla iz roke. Kolikor je občinstvo blestelo je sam nastop Maxa pešal na odru. Kitaro je iz komada v komad igral vedno manj, v mikrofon je na čase zgolj govoril besedilo.  Preostanek skupine, Marc, Tony in David pa so naravnost blesteli. Koncert so odigrali praktično brez večjih napak. Max je nekako ob svojem ugašanju na čase sicer imel dobre prebliske,kar je izstopalo pri Sepulturinih komadih, kjer je še dal par iskric življenja od sebe. Vendar zgolj prebliski niso bili dovolj da bi prikrili vidno utrujenost in brezvoljnost ki je bila vidna v očeh brazilca. Največje razočaranje koncerta je bil komad Rise of the fallen, ki ga tudi preostanek skupine ni mogel rešiti pred dejstvom da Max pač ne zmore več. Vzdušje koncerta je vedno znova dvigovala publika, ki je premogla neznanske količine energije, mosh je trajal od začetka do konca koncerta, preostanek publike pa je tudi vse skozi vneto vratolomiral, skakal ali se drl besedila komadov na ves glas. Velja pohvaliti organizatorje ki so koncert omogočili,  izpeljali ter privabili zajetno množico.  Škoda sicer za Maxa, ki mu želim kakšno leto do 2 dopusta, da naredi kaj zase in se v formi ter s srcem vrne nazaj na oder. Soulfly so nekako izgubili svojo dušo. Tudi dejstvo da je bilo potrebno za meet and greet s Cavalero plačati 100€ (10 min , slika + podpis) mi ni bilo ravno po godu in je izpadlo naravnost zvezdniško.  Obletnica poroke ‘gor al dol’.

Več fotografij s koncerta pa si lahko že ogledate v fotogaleriji.

Tekst: Urban Merhar
Foto: Anja Ivanovič