ŠOS zagovarja celostno prenovo visokošolske zakonodaje

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) se zavzema za celostno spremembo visokošolske zakonodaje, ne pa za ukinjanje absolventskega staža kot je bilo navedeno v današnjem Žurnalu24. Študentski predstavniki se strinjajo, da »absolventski staž« ne bo več potreben, ko bodo programi ustrezno prenovljeni. Kar pa še niso.

Zaradi prenatrpanosti študijskih programov študenti potrebujejo dodatno leto za uspešno dokončanje študija. Tudi Nacionalni program visokega šolstva (NPVŠ) omogoča študentom eno dodatno leto dodiplomskega študija (in ob tem prejemanje vseh socialnih transferjev), ki ga lahko študent izkoristi bodisi za ponavljanje, prepis ali to, kar je poimenovano kot »absolventski staž«.

Glede na pripravo nove visokošolske zakonodaje, ŠOS poudarja osrednjo vlogo študenta v študijskem procesu in na prevzemanje načel bolonjskega procesa, ki bo ključno preoblikoval naš visokošolski prostor. Osrednji načeli ŠOS pri vprašanju visokega šolstva sta kakovost in dostopnost visokega šolstva.

Mitja Urbanc, namestnik predsednice ŠOS: »Študenti smo kritični do  tega, da bomo morali vračati šolnine na drugi in tretji stopnji, saj je to utemeljeno na povečanju odgovornosti posameznika za dokončanje študija. To kar izpostavljamo je, da za ne-dokončanje študija ali podaljševanje tega niso edini odgovorni samo študenti, pač pa lahko krivdo iščemo tudi v sistemu, ki mladim diplomantom ne omogoča zaposlitve in uresničevanja svojih kariernih in osebnih načrtov po diplomi.«

ŠOS zavrača tudi idejo o uvedbi posojilnih shem, saj te ne pomenijo pomoči študentom, pač pa potiskanje mlade generacije v zadolževanje. Posledice čutijo predvsem študenti iz socialno šibkih okolij, ki se zato v manjši meri odločajo za študij, kar njihove možnosti še dodano poslabšuje. Študenti se tako lahko znajdejo tudi v precej neenakih položajih, glede na to, kateri visokošolski zavod bodo izbrali. Zato ŠOS poudarja, da avtonomije ni brez odgovornosti visokošolskih institucij in akademskega osebja.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.