ŠOS podpira tuje študente v boju za svojo štipendijo

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) podpira tuje študente v napovedanemu protestu proti odvzemu pravice do državne štipendije, ki se je začela realizirati z uveljavitvijo Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS).

Na ukinitev državnih štipendij tujim študentom in na ukinitev državnih štipendij mladoletnim dijakom je ŠOS opozarjal že celo lansko leto, nazadnje na novinarski konferenci decembra lani ter 10. januarja 2012 na posvetu Državljani za boljšo družbo.

Ukinitev državnih štipendij za tuje študente je zapisana v Zakonu o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je v veljavo stopil 1. januarja 2012 in ki v 23. členu  določa, da so do državne štipendije upravičeni le državljani Republike Slovenije. V Sloveniji trenutno redno študira približno 2.000 tujih študentov, približno 1.100 jih prejema državno štipendijo, večina izmed njih pa prihaja iz držav bivše Jugoslavije, kjer so dohodki na prebivalca bistveno nižji kot v Republiki Sloveniji. Na to problematiko (in vse ostale probleme, ki jih dijakom in študentom prinaša ZUPJS) je v lanskem letu Študentska organizacija Slovenije večkrat opozorila Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, poslance Državnega zbora in ostalo javnost.

Mitja Urbanc, predsednik ŠOS: »Glede na razmere to, kakšne so socialne razmere v državi, se sprašujemo, kako naj Slovenija na takšen način spodbuja internacionalizacijo in mobilnost študentov, če študentom, ki prihajajo k nam, onemogoča študij. Ob tem izražamo podporo vsem tujim študentom in pričakujemo, da bo država našla posluh in rešitev za vse tuje študente, domače študente in predvsem dijake, ki so bili potisnjeni v nezavidljiv položaj zaradi ZUPJS.«

Z uveljavitvijo ZUPJS prihaja do težav v celotnem sistemu podeljevanja državnih štipendij. Izvzeti niso niti tuji študenti, ki so zaradi ZUPJS v nepravnem stanju, ki celo ločuje tuje študente v tri skupine:

•    Tuji študenti, ki so že prejemali državno štipendijo, in so vložili vlogo za podaljšanje pred 1. decembrom, bodo štipendijo prejemali do zaključka šolskega leta oktobra 2012.
•    Tuji študenti, ki so prvič zaprosili za državno štipendijo pred 1. decembrom, jo bodo prejemali le do 1. 1. 2012.
•    Tuji študenti, ki so prvič zaprosili za državno štipendijo po 1. decembru, do nje niso upravičeni.

ŠOS pričakuje, da se bodo razmere za tuje in slovenske študent ter dijake, ki naj bi ostali brez državnih štipendij (po izračunih je 18.000 takšnih dijakov), uredile na način, da bodo državne štipendije dostopne vsem, ki jih potrebujejo in ne samo tistim, za katere država meni, da so jih najbolj potrebni.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.