ŠOS podpira demonstracije

Predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so se danes pridružili Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pri demonstracijah in s tem izkazali medgeneracijsko solidarnost. S svojo udeležbo študenti sporočajo podporo prizadevanjem in zahtevam sindikatov ter hkrati opozarjajo, da je tudi socialni položaj študentov vse slabši. Študenti so že prevzeli dovolj bremena na svoja pleča in od te vlade pričakujejo jasne signale, da bo poskrbela za položaj socialno šibkejših družbenih skupin, med katerimi so tudi študenti.

Država je študente brez pravega dialoga obremenila s stroški zdravstvenega zavarovanja, povečali so se stroški študija, stroški bivanja, prevoza in prehrane. Med najpomembnejšimi zahtevami pa so gotovo štipendije, saj študenti menijo, da država z zniževanjem sredstev za državne štipendije in z zavračanjem argumentov po povečanem cenzusu onemogoča podporo, ki bi z vlaganjem v znanje prinesla napredek in izhod iz te krize.  

Danijel Bandelj, predsednik ŠOS: »Tudi med študenti nas je vedno več teh, ki ne zmoremo nositi vseh finančnih bremen za to, da bi si omogočili pot do izobrazbe in znanja, ki poleg tega tudi vse bolj izgublja na vrednosti. Študenti plačujemo vedno višje stroške študija, stroške zdravstvenega zavarovanja, povišali so se stroški subvencionirane prehrane, prevozov ter stroški bivanja. Ob vsem tem pa državi primanjkuje sredstev za štipendije. Pred leti dane obljube niso bile nikoli realizirane, aktualne spremembe štipendijske zakonodaje pa ne pokrivajo naših minimalnih potreb. Več kot tretjina študentov, je tako odvisno od lastnega dela, brez katerega si študija ne bi mogli privoščiti. V prihodnje pa naj bi bila tudi ta skrajna možnost študentske eksistence deležna sprememb. Smo mar mladi – dijaki in študenti -  temelj družbe znanja, prav tej isti družbi v breme!?«

Zaradi krize se zmanjšujejo možnosti zaposlovanja za mlade, podaljšuje se čas bivanje pri starših (koncept pol-odraslosti) in s tem finančno odvisnostjo od njih, veča se kreditna nesposobnosti mladih, kar v začaranem krogu vodi k nezmožnosti nakupa ali najema stanovanja in poznemu osnovanju družine. Država mora spodbujati ukrepe zaposlovanja mladih, kreditiranja mladih in ugodnih pogojev nakupa ali najemanja stanovanj za mlade ter znižati in nadzirati stroške starševstva.Komentarji

Za komentiranje dogodka se moraš prijaviti preko obrazca na vrhu strani ali rdečega gumba FB connect

Naključne vsebine
Nagradne igre

Antivalentinovo #2

Podarjamo skupno 4 vstopnice za Antivalentinovo #2, po dve za vsak dan. Vse, kar moraš storiti, je da izpolniš obrazec in v prostor za odgovor zapišeš za kateri dan želiš vstopnici ter koga pripelješ s seboj.


Spremeni besedo.